Er is veel te doen over adviezen die de overheid geeft aan de bevolking in tijden van corona. Met name het RIVM wordt bekritiseerd, zowel in eigen land als in het buitenland. Op 3 mei beweerde politiek activist Sywert van Lienden via Twitter dat de Rijksoverheid onverantwoord omgaat met de gezondheid van huishoudelijke hulp. Volgens de tweet biedt de Rijksoverheid geen mondkapjes aan bij huishoudelijke hulp, zoals schoonmakers, van coronapatiënten.  Is het echt zo onverantwoord van de overheid om huishoudelijke hulpen zonder mondkapjes rond te laten lopen?

Tekst loopt door onder de tweet 

In zijn tweet voegde Van Lienden een factsheet bij waarin staat wanneer je een mondkapje nodig hebt. Deze bestaat inderdaad en werd door de overheid gepubliceerd op 15 april. Daar stond dat mondkapjes niet nodig zijn bij huishoudelijke hulpen van coronapatiënten, omdat er goed 1,5 meter afstand mogelijk is. Iets wat niet in de tweet van de politieke activist stond. Ook niet op zijn account terug te vinden, is de factsheet die de overheid op 25 april publiceerde. Hier werd iets verder uitgebreid: ‘Hierbij kunnen afspraken worden gemaakt om een afstand van 1,5 meter aan te houden. Bij huishoudelijke hulp is geen sprake van persoonlijke verzorging of lichamelijk onderzoek.’

Tekst loopt door onder de factsheet

De factsheet over mondkapjesgebruik van 25 april. Richtlijn voor huishoudelijke hulp staat onderaan. Rijksoverheid

Wel mondmaskers, zegt een viroloog

Viroloog Coretta van Leer van het UMCG zegt dat mondmaskers toch bescherming geven. Dat gaf zij aan in een interview met het Dagblad van het Noorden. Zij bepleit dat chirurgische mondmaskers kunnen zorgen dat het leven weer redelijk normaal door kan gaan. Door alleen afstand te houden, kom je er niet, vertelt ze. We ademen toch snel dezelfde lucht in als je bij elkaar in een ruimte bent. Daar voegt ze aan toe dat andere landen dit ook zo aanpakken.

Ondertussen zijn de ontwikkelingen op het gebied van mondmaskers gevorderd. Op 6 mei retweette Van Lienden een tweet van NOS Teletekst, waarin stond dat bescherming ook voor huishoudelijke hulp mogelijk is.

Tekst loopt door onder de tweet

s.

De Rijksoverheid publiceerde op 6 mei een nieuwsbericht. Daar staat dat mensen die huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding of maaltijdondersteuning verzorgen bij mensen thuis, in specifieke gevallen in aanmerking komen voor beschermingsmiddelen.

Uitgestelde zorg

Ondersteuning die thuis wordt verleend volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zoals bovengenoemde kan volgens de Rijksoverheid nog steeds prima op 1,5 meter afstand. Als COVID-19 bij een patiënt is vastgesteld, dan wordt de hulp uitgesteld. Wanneer uitstel niet mogelijk is of een medewerker twijfelt aan de veiligheid, dan krijgt een medewerker een reservepakket met beschermingsmiddelen. Er ligt dus iets meer nuance in de claim van Van Lienden: wanneer komt huishoudelijke hulp dichter dan 1,5 meter bij een cliënt met (vermoedelijk) COVID-19? Ook bij zorginstelling Buurtzorg zijn er mondkapjes beschikbaar voor alle zorgverleners. Oprichter Jos de Blok zei in een interview tegen het NRC dat huishoudelijke hulp die niet nodig hebben, hoewel dementerende patiënten een uitzondering zijn. Die kan je niet makkelijk uitleggen waarom ze anderhalve meter moeten houden.

Mondkapjes voor alle huishoudelijke hulpen

Het Nederlandse kabinet heeft lang gezegd dat een mondkapje niet nodig is in het dagelijks leven. In de persconferentie afgelopen woensdag werd echter aangekondigd dat iedereen in het Nederlandse OV een mondkapje moeten dragen vanaf 1 juni. Daarentegen heeft het WHO sinds 6 april een document online staan waarin staat dat thuiszorgverleners van mensen met COVID-19 een mondkapje moeten dragen. In Singapore kregen huishoudelijke hulpen zelfs mondmaskers toegestuurd, schrijft Channel News Asia op 19 april.

Conclusie

Gaat de overheid onverantwoord met de huishoudelijke hulp door geen bescherming aan te bieden? Niet iedereen is het eens met het beleid. Er zijn ook experts als Coretta van Leen die vindt dat iedereen een chirurgisch maskertje moet dragen.  De overheid nodigt mensen uit om goed afstand te bewaren en laat merken dat als er sprake is van besmetting, de huishoudelijke hulp beter niet langs kan komen. Gelukkig kan de huishoudelijke hulp als het echt nodig is vanaf eergisteren bescherming regelen.

Sywert Van Lienden helpt mee met de oprichting van initiatief De Hulptroepen. Dit bedrijf verschaft mondkapjes voor zorgverleners. Hij geeft op Twitter aan dat hij dat zonder eigen gewin doet.