Tv- en radiopresentator Robert Jensen plaatste op 5 mei bovenstaande tweet. Hierin beweert hij onder meer dat het coronavirus minder dan de helft van de doden van de griepgolf van 2018 heeft geëist. Klopt deze bewering?

Sterfgevallen door corona
Laten we eerst kijken naar de cijfers. Op onderstaande afbeelding, afkomstig van het RIVM (Jensen geeft geen inzage in zijn bronnen, wij gebruiken de gegevens van het RIVM en het CBS), zie je onder andere het aantal sterfgevallen door corona op 6 mei 2020. In de tweede kolom zie je de toename van de huidige dag, op 6 mei waren dat er 36. Dat maakt de eerste bewering die Jensen maakt correct: op 5 mei was het aantal coronadoden (op dat moment bekend) in Nederland 5.168.

Bron: www.rivm.nl

Sterfgevallen griepepidemie 2018
Nu gaan we kijken naar het aantal doden door de griepgolf in 2018.
Sinds 2009 wordt er door het RIVM bijgehouden hoeveel en waaraan mensen overlijden. Dit monitoren is gestart na een griepepidemie in dat jaar. De cijfers geven inzicht in de impact van een epidemie of incident.


Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/

In 2018 zijn er volgens het RIVM, aan de hand van cijfers van het CBS, 9.400 mensen overleden aan de griep. Dit is inderdaad een flink stuk hoger dan het aantal sterfgevallen van corona tot nu toe. Hier zijn echter enkele kanttekeningen bij te plaatsen.

Zo duurde de griepepidemie van 2018, 18 weken. Momenteel is het 10 weken geleden dat de eerste corona-patiënt in Nederland gemeld is. Verder zijn er in 2018 geen vergelijkbare verregaande maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus te vertragen.

Daarnaast is het coronavirus een nieuw virus waar nog geen immuniteit voor is opgebouwd, waar dat bij een normale griep wel het geval is. Als er een bepaalde mate van immuniteit is, verspreid het virus zich minder snel.

Piekmomenten
In onderstaande grafiek staat het aantal sterfgevallen per week. Dit zijn niet enkel de corona- en griepslachtoffers, maar het geeft wel een duidelijk beeld van het verschil tussen 2018 en 2020. In de eerste weken van 2018 waren er meer sterfgevallen dan in 2020 in diezelfde periode. Rond de 11e week van 2018 zie je een piek waarna het aantal weer sterk afneemt. In 2020 zie je na die periode juist de piek verschijnen, welke hoger ligt dan de piek in 2018.


Bron: www.CBS.nl

Volgens Jensen is het sterfgevallen door corona minder dan de helft van de sterfgevallen van de griep in 2018. Deze bewering is niet juist. De 5.168 sterfgevallen door corona is namelijk meer dan 4.700 sterfgevallen (de helft van 9.400 in 2018).

Wat is het doel?
Jensen probeert met de JENSEN-show een ‘nieuw, eerlijk en belangrijk geluid te laten horen in de mediawereld,’ aldus zijn website. In deze shows laat hij voornamelijk een tegengeluid horen van de mainstreammedia. Zo spreekt hij zich uit voor de NEXIT, claimt hij dat er geen klimaatprobleem is en strijdt hij voor het stoppen van de lockdown. Op zijn website verkoopt hij tevens producten met opdrukken die zijn standpunten promoten.


Bron: ANP Niels Wenstedt

Zo zien we de ‘Stop de lockdown’ T-shirts van Jensen voorbijkomen tijdens de anti-lockdown demonstratie in Den Haag op 4 mei.

Met zijn claim probeert hij mensen te laten geloven dat het corona-virus helemaal niet zo gevaarlijk is en dat we vooral moeten stoppen met alle maatregelen die genomen worden.

Conclusie
In 2018 zijn ontzettend veel mensen aan de griep gestorven. Maar de vergelijking die Jensen maakt, is niet eerlijk omdat er geen rekening is gehouden met de maatregelen en periode waarover de aantallen gaan. Je kunt de twee cijfers niet redelijkerwijs tegenover elkaar zetten. De claim dat er door de griep in 2018 dubbel zoveel doden zijn gevallen, klopt dus niet.