EINDHOVEN – Tattooshops gaan vanaf 11 mei weer open. Dat is een van de versoepelingen die in de persconferentie van 6 mei bekend gemaakt zijn. Zo ook Tattoosalon Joan in Eindhoven.

Gisteren kreeg Joan Roos, eigenares van Tattoosalon Joan, te horen dat de tattooshops weer open mogen. Dolblij was ze met deze bekendmaking. “Ik heb er erg veel zin in om maandag weer aan de slag te gaan en mijn klanten weer te zien”, aldus Roos. Zes weken lang was haar tattooshop dicht. In deze periode heeft ze naast koken, eten en Netflixen vrij weinig gedaan. “Dat wordt weer even wennen. Maar ik heb het tatoeëren ontzettend gemist”, vertelt ze.

Veranderingen door maatregelen
Al lang voor de coronacrisis werkt ze met een mondkapje en handschoenen. De klanten kwamen altijd op afspraak. Ze heeft geen personeel in dienst. Dus daar maakt ze zich ook geen zorgen over. Er zal daarom niet heel veel veranderen in haar shop door de opgelegde maatregelen. Een van de veranderingen is dat er geen inloop uur meer is, waarbij klanten naar binnen mogen lopen om een afspraak te maken. Deze moet van te voren worden gemaakt.

Daarnaast zal de werkwijze iets anders worden. “Ik zal misschien langer over mijn werk moeten doen. Soms ben ik uren bezig op een persoon. Na een uur of twee moet ik dan zeker eventjes mijn blik ergens anders op werven en een pauze houden. Nu met het coronavirus zullen er waarschijnlijk meer pauzes zijn, waardoor het langer gaat duren. Maar ik weet ook niet helemaal zeker hoe het zal verlopen. Dat zal in de praktijk duidelijk worden.”

Anderhalve meter afstand
De regel blijft om anderhalve meter afstand te bewaren. Dat zal hierbij lastig worden. Tatoeëerder is een beroep waarbij er juist heel veel persoonlijk contact is. “Ik zit echt op de mens, hè”, zegt Roos. “Daarom dacht ik dat het langer zou duren en dat het tatoeëren moeilijker zou worden. Ik verwachtte zelfs dat ik een heel pak aan moest doen met een kap erbij.”

Afstand houden gaat dan niet als ze begint met tatoeëren, maar hiervoor heeft ze haar masker en handschoenen, regelmatige pauzes en constant reinigen. Zolang er aan de regels gehouden wordt, moet het volgens Roos goed komen. “En als ik het krijg, krijg ik het. Ik zal toch m’n werk moeten doen en het leven gaat door. Ik ben allang blij dat ik open mag.”