Volgens zorgbranchevereniging ActiZ is er veel onduidelijkheid vanuit het Kabinet over het inzetten van beschermende middelen tegen het coronavirus voor thuiszorgmedewerkers. Dit zorgt ervoor dat veel verpleegkundigen met te weinig beschermende middelen hun werk moeten verrichten.

Doordat er volgens de branchevereniging veel onduidelijkheid bestaat over de hoeveelheid beschikbare beschermende kleding, is het in veel gevallen niet mogelijk om bij de bescherming van zorgpersoneel preventief te werk te gaan. Hierdoor, zo stelt de branchevereniging, zijn er veel zorgmedewerkers die met een hoge mate van angst moeten werken.

Angst

Conny Helder, bestuurslid van ActiZ, stelt: “We moeten te allen tijde zorg kunnen blijven leveren. Het kan niet zo zijn dat medewerkers thuisblijven uit angst. We hebben iedereen immers keihard nodig nu.”

“Vanaf het begin van de crisis is ons eigenlijk verteld dat beschermende kleding alleen nodig is bij patiënten waar corona daadwerkelijk vastgesteld is. Wij verzorgen onze patiënten eigenlijk zonder beschermende middelen, en dat vind ik krom”, zegt Hanny, al twintig jaar werkzaam in de thuiszorg.

‘De enige bescherming die ik tegen deze vijand heb is een flesje handgel’

“Het voelt alsof we met zijn allen in oorlog zijn met een onzichtbare vijand, en de enige bescherming die ik tegen deze vijand heb is een flesje handgel en een paar handschoenen. Wij werken met een hele kwetsbare doelgroep en ik zou willen dat daar veel meer preventieve maatregelen voor zouden zijn”, aldus Hanny.

Verdeling

Het RIVM werkt samen met verschillende landelijke organisaties om alle beschermende middelen zo goed als mogelijk te verdelen. Op de website van de GGD/GHOR (brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio, red.) staat dat die verdeling wordt gemaakt op basis van besmettingsrisico.

GGD/GHOR houdt de richtlijnen van het RIVM aan, waarin staat dat de mondkapjes en andere beschermingsmiddelen voornamelijk moeten gaan naar zorgmedewerkers die een groot risico lopen om besmet te raken. Dit gaat in de eerste plaats over hulpverleners die werken met coronapatiënten. Doordat het virus bij thuiszorgpatiënten niet altijd is vastgesteld, komen de thuiszorgorganisaties niet tot nauwelijks in aanmerking voor aanvullende beschermende middelen.