Hoe staat het met het alcoholgebruik nu we massaal thuis zitten? Zijn de mensen juist meer gaan drinken of juist minder tijdens de coronacrisis? Naar de fles grijpen kan voor velen tijdens de coronacrisis een reden zijn om met verveling, onzekerheid en stress om te gaan, maar de coronacrisis kan ook een gelegenheid zijn voor mensen om gezonder te gaan leven.

Grote verschillen omtrent drankgebruik

‘’Ik dronk normaal een keer per week, nu drink ik meer wel dan niet’’, vertelt Amber (21). Tijdens de coronacrisis is het voor mensen moeilijk een goede balans te vinden tussen werk en ontspanning. Mensen hebben continu een weekendgevoel en het mooie weer is ook een reden om nog een drankje te pakken. De samenleving bestaat natuurlijk niet alleen uit ‘alcoholisten’, het wankelt bij velen. Floor Bakkum van Instelling voor verslavingszorg Jellinek vertelt: ‘’Je merkt dat mensen echt zoekende zijn. Mensen beginnen met goede voornemens en gaan voor een gezond leven. Doordat mensen langer thuis zitten, gaan ze op een gegeven moment wel weer drinken. Het verschilt heel erg per persoon.’’

Verkoop van drank

Doordat de horecagelegenheden al een tijdje dicht is het thuis drinken het nieuwe ‘normaal’. Mick (21): ‘’ Naar het terras gaan was altijd een uitstapje. Nu dat dat niet meer kan, drink ik thuis voor ontspanning.’’ Jan-Willen van Doorn runt een Albert Heijn en een Gall en Gall in Geldermalsen en ziet vooral een groot verschil in de verkoop bij de Gall en Gall. Er worden vooral meer sterke dranken, zoals likeuren verkocht. ‘’Bij de Albert Heijn zien we geen duidelijke toenamen van de verkoop van drank. We zien wel een toename bij de versafdeling. Mensen proberen er toch thuis wat van te maken en tuurlijk kopen ze nog wel een wijntje voor bij het eten, maar dat werd ook gedaan voor de coronacrisis.’’

Cijfers RIVM

Uit een grootschalig onderzoek van het RIVM bleek dat er net iets meer mensen zijn die zeggen dat ze (veel) minder zijn gaan drinken dan dat er mensen zeggen die veel meer zijn gaan drinken. Uit het RIVM-onderzoek onder 90.000 respondenten blijkt dat 17,7% zegt minder te drinken en 14,6% zegt meer te drinken. Ook het Voedingscentrum deed een onderzoek (1.030 respondenten) en daaruit blijkt dat 20% zegt minder te drinken en 11% meer. Onder jongeren en jongvolwassenen (onder 30 jaar) zijn de verschillen groter: 33% drinkt minder en 14% meer.
(Bronnen: RIVM, Voedingscentrum en Nederlands instituut voor alcoholbeleid)

Eigen onderzoek

Bij het afleggen van een enquête (56 respondenten) kun je in de onderstaande gegevens zien dat de cijfers afwijken van de resultaten van het RIVM en het Voedingscentrum.