Het is officieel. Wat er al wekenlang aan zat te komen werd onlangs duidelijk: de Nijmeegse Vierdaagse gaat niet door. Het evenement, dat dit jaar voor de 104de keer zou plaatsvinden, trekt ieder jaar ontzettend veel bezoekers. De ondernemers van Nijmegen vinden de beslissing daarom ook erg vervelend.

 Vorig jaar was het drukker dan ooit tijdens de Vierdaagse. In zeven dagen trok Nijmegen ruim 1.6 miljoen bezoekers. Dat is natuurlijk fantastisch voor de ondernemers in de stad. “Tijdens de Vierdaagse draaien wij normaal gesproken zo’n twee ton omzet,” aldus Floris Baten van hotel-restaurant De Hemel. “De week kost altijd een hoop geld, maar is ook ontzettend winstgevend.” Bij De Hemel treden elk jaar tijdens de Vierdaagse verschillende singer-songwriters op. Hiervoor waren al de nodige voorbereidingen getroffen. “We regelen altijd ruim van tevoren de podia, lampen en muziekinstallaties, dus ook dit jaar was dat al gedaan. Het bedrijf waarvan wij de spullen huren, heeft het geld op dit moment natuurlijk ook hard nodig. Ik hoop dat we kunnen afspreken dat we nu alvast betalen voor volgend jaar.”

Net als bij De Hemel wordt er bij hotel-restaurant Credible elk jaar uitgekeken naar de Vierdaagse. “De afgelopen jaren hebben de vorige eigenaren hard gewerkt om één van de meest bezochte plekken van de Vierdaagse te worden,” zegt Thomas Janssen van Credible. “De nieuwe eigenaar had ontzettend veel zin om die stijgende lijn door te zetten, maar dat gaat dit jaar helaas dus niet lukken.” Ook bij Credible staat elk jaar een groot podium voor de deur. “Dat is niet alleen heel gezellig, maar het trekt natuurlijk ook veel gasten. Die omzet lopen we dit jaar mis.”

Ondanks dat de Vierdaagse dit jaar niet doorgaat, zien de Hemel en Credible deze zomer niet somber in. “Wij hebben het geluk dat er bij ons altijd wel mensen op het terras zitten als het zonnetje schijnt. We moeten even kijken hoe we onze gasten op anderhalve meter gaan bedienen, maar ik heb er vertrouwen in dat ons dat wel gaat lukken,” zegt Baten. Ook Janssen gaat niet bij de pakken neerzitten: “Als de horeca deze zomer weer open mag, zullen er denk ik genoeg mensen zijn die niet kunnen wachten om weer lekker op het terras te zitten. Dat lijkt mij een heel goed vooruitzicht.”

Omdat hun hotelkamers nu niet worden gebruikt, heeft zowel De Hemel als Credible deze beschikbaar gesteld voor zorgpersoneel. Zij mogen hier kosteloos overnachten. Om dit te kunnen financieren, verkopen beiden voedselpakketten die mensen bij hen kunnen afhalen. “Het is zo fijn om iets voor de zorg te kunnen doen,” aldus Janssen. De actie wordt zowel door de gasten als op social media goed ontvangen. “Op Facebook kregen we gelijk al veel positieve berichten binnen en de mensen die blijven slapen laten bijna allemaal wel een lief berichtje op de kamer achter. We hebben laatst zelfs van iemand een doos chocolade als bedankje gekregen.” Desondanks hopen beiden natuurlijk dat ze snel weer op de reguliere manier aan het werk kunnen.

Loading...

Loading…