Door de coronacrisis kunnen sportinstructeurs op dit moment niet hun gewone lessen geven. Velen van hen zijn daarom overgestapt op online sportlessen. Zo kunnen zij toch lesgeven, zonder de maatregelen van het RIVM te overschrijden. Hoewel het soms best lastig kan zijn, blijkt het online lesgeven voor sommige docenten dé perfecte oplossing.

Anne Anema geeft al ruim tien jaar dansles bij haar eigen dansschool The Dance Departement in Beuningen. Ze geeft les aan groepen dansers van ongeveer vijf tot twintig jaar. Het kan best een uitdaging zijn om de aandacht van de jongste kinderen te behouden tijdens een online les. “Het is voor hen natuurlijk erg lastig om geconcentreerd te blijven. Ik zie ze gelukkig allemaal op mijn scherm en kan ze bij naam noemen om weer even de aandacht te vragen,” aldus Anne. Gelukkig weten zelfs de jongste kinderen tegenwoordig al hoe de computer van hun ouders werkt, dus daar hoeft Anne zich niet druk om te maken: “Ik moet zeggen dat de kids heel handig zijn en goed meedoen. Ik ben echt onder de indruk van ze!”

Normaal gesproken werkt Anne met haar dansgroepen toe naar een grote show die twee keer per jaar plaatsvindt. Dit jaar kan de ‘zomershow’ helaas niet doorgaan, maar dat betekent niet dat de groepen niet hard aan het trainen zijn. “We werken gewoon nog door aan de choreo’s, maar het is wel een stuk lastiger online. Het is eigenlijk ook wel minder gezellig. Aan de ene kant wordt er minder door de uitleg heen gekletst, waardoor we meer kunnen dansen. Aan de andere kant moet ik eerlijk zeggen dat ik dat kletsen nu ook wel aan het missen ben.”

Toch zorgt Anne ook voor genoeg ruimte om een praatje met elkaar te maken. Naast dat er gedanst moet worden, is het ook belangrijk dat het gezellig is: “Aan het einde van de les mogen alle microfoons aan, zodat we toch even met elkaar kunnen kletsen. Dat is belangrijk, want de dansers missen elkaar nu natuurlijk heel erg.”

Ook yogadocent Michelle Heuts van YOGA met een zachte G geeft tegenwoordig online les. Ze heeft haar yogastudio voor nu gedag gezegd en geeft lessen vanuit haar woonkamer. Michelle merkt dat er een hoop nieuwe mensen meedoen met haar online lessen. “Voorheen kwamen er alleen mensen uit Nijmegen, maar nu zie ik ze van over de hele wereld verschijnen!”

De onlinelessen van Michelle zijn gratis bij te wonen. Toch merkte ze dat veel deelnemers graag iets willen doneren. Michelle heeft besloten om de helft van dat geld aan de Voedselbank te schenken.