TILBURG- Onder strikte voorwaarden van sportfederatie NOC*NSF en de KNVB mogen de voetbalverenigingen al enige tijd weer van start gaan. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt door de gemeente Tilburg en omgeving. Toch gaan de voetbalverenigingen anders om met de versoepelde maatregelen.

 Max Toemen

In totaal heeft Tilburg, plus de zeven omliggende gemeentes, 43 voetbalverenigingen. Zes voetbalverenigingen houden tot op heden hun complex gesloten, maar de overgebleven amateurvoetbalverenigingen handelden kordaat.

Tijdens de persconferentie van dinsdag 21 april jongslede kondigde minister-president Rutte aan dat kinderen tot en met 12 jaar weer in teamverband mochten trainen. Ook de jongeren van 13 tot en met 18 jaar kregen meer ruimte om het sporten op te pakken, met de voorwaarde dat de anderhalve meter afstand bewaakt wordt. Vanaf dinsdag 28 april gingen de versoepelde maatregelen in.

‘Voor hen willen we een uitweg bieden, zodat ze lekker kunnen sporten en plezier kunnen maken’

Maatregelen

De gemeentes kregen een protocol van het NOC*NSF, die in samenwerking met Vereniging Sport en Gemeenten, het ministerie van VWS én het RIVM tot een flink aantal maatregelen zijn gekomen. Veel van de maatregelen komen overeen met de richtlijnen, die ook buiten de sport gelden, zoals dat bij verkoudheid of griep (van een gezinslid) het kind thuis moet blijven en de anderhalve meter ten aller tijden gewaarborgd moet worden voor iedereen boven de 12 jaar oud. Ook moeten kantines en kleedkamers gesloten blijven en wedstrijden zijn verboden.

De spelregels van NOC*NSF

De gemeente Tilburg heeft samen met de zestien voetbalverenigingen een plan opgesteld om zo snel mogelijk de trainingen te hervatten. Roos de Gouw-Leemhuis, woordvoerster van de wethouder Sport in Tilburg: “We zijn heel blij dat ze weer mogen trainen. Sport is een sociaal gebeuren en een uitlaatklep voor kinderen.”

Ook is er speciale aandacht voor niet-leden die mogen aansluiten bij trainingsactiviteiten. De gemeente Goirle heeft het verzoek bij de drie voetbalclubs uit Goirle en Riel om zoveel mogelijk kinderen mee te laten doen. “We hebben webinars aangeboden om signalen van kinderen in een moeilijke thuissituatie te herkennen, zodat we ze kunnen uitnodigen. Niet dat het heel veel kinderen zijn, maar het gaat om de uitzonderingen. Voor hen willen we een uitweg bieden, zodat ze lekker kunnen sporten en plezier kunnen maken.”

Eerste training

De gemeentes moesten snel handelen. In de gemeente Loon op Zand ging Blauw Wit ’81 meteen van start. Wethouder Sport Frank van Wel verzorgde de ‘aftrap’. “Het is een voordeel dat we een kleine gemeente zijn. Mensen weten mij snel te vinden en hadden ook al nagedacht over verschillende scenario’s”, aldus de wethouder.

Clubs mogen van de gemeente zelf het hervatten van de trainingen inrichten. Veel clubs kiezen ervoor om iedereen tot en met achttien jaar op het sportpark uit te nodigen. Andere clubs willen geen risico lopen en hervatten de trainingen alleen voor de voetballers tot en met twaalf jaar. Zo ook RKSV Sarto.

De trainingspullen die alleen de trainers mogen aanraken. Daarvoor dragen ze handschoenen.

Het bestuur van de grootste amateurvoetbalvereniging van Tilburg heeft moeite om het aantal leden in een hernieuwd trainingsschema in te passen. “Op dit moment kiezen we voor de veilige weg en nodigen we alleen de jongste voetballertjes tot en met 12 jaar uit. Het is voor ons een enorm karwei om te zorgen dat ouders op de parkeerplaats blijven en iedereen via een bepaalde routing het sportpark te laten betreden en verlaten”, zegt voorzitter Dennis Gamers.

“Ik ben zelf ook jeugdtrainer geweest van teams uit alle leeftijdscategorieën dus momenteel zie ik ook geen toegevoegde waarde in trainingsvormen op anderhalve meter, waarbij je niet mag koppen, in duel mag komen of partijtjes mag spelen.”

Bekijk hier welke clubs weer trainen: