Breda wordt versierd door de Blind Walls Gallery. Dit is een groeiend aanbod aan muurschilderingen dat sinds 2015 de stad kleurt. Inmiddels is het aantal muurschilderingen over de honderd heen. Niet alleen in het centrum, maar ook in de woonwijken is de kunst te vinden. Wat is het effect van de Blind Walls Gallery op de stad en haar bewoners?

Door: Marie Frenay en Margot van de Gevel

 De schilderingen van de openluchtgalerij zijn door verschillende (inter)nationale kunstenaar gemaakt, maar hebben alle de stad Breda als thema. Een van de muurschilderingen van Blind Walls is ‘het verdwenen zwaard’. Deze is gemaakt door illustrator Maaike Canne op het schoolplein van basisschool Laurentius. De schildering beeldt verschillende aspecten van het gelijknamige boek uit, dit hebben de leerlingen van de school gelezen. Canne legt uit wat voor invloed de muurkunst heeft en waarvoor kunst staat.

 Verhalende muurkunst

“De muurschildering is voor veel kinderen in eerste instantie gewoon een aanraking met kunst”, vertelt Canne. De kinderen hebben mee mogen schilderen en hebben de mural zo zien groeien. “Daarnaast is het een leuke ingang om wat van de geschiedenis van Breda te leren”,  vertelt de illustrator. De kinderen hebben het boek van Martine Letterie gelezen. Canne: “De elementen uit het boek heb ik verwerkt in de schildering. Die onderdelen zijn herkenbaar voor de kinderen. De muur geeft dan ook een extra dimensie aan wat je leest.” Als er bijvoorbeeld een turfschip afgebeeld wordt, dan verwijst dit naar de list met het turfschip in de 80 jarige oorlog.

Effecten

Het Blind Walls project zorgt voor verschillende positieve effecten. Canne noemt een van deze effecten: “Kleur doet veel met je gevoel, het prikkelt je creativiteit en dat is belangrijk voor iedereen. Je wordt lang niet altijd in het dagelijks leven op die manier geprikkeld.” Daarnaast komt er meer erkenning, Canne:“Ik word blij van de muurschilderingen, het wordt normaler om zulke kunst in een stad te hebben.” Maar ze kan zich ook indenken in sommige mensen die liever een bakstenen muur zien dan een van de muurschilderingen. “Smaken verschillen natuurlijk. Ik begrijp dat je er niet blij van wordt als jij met een hoek van jouw huis uitkijkt op een schildering die niet jouw smaak is.” Het verhaal vertellen waarop de schildering gebaseerd is helpt dan. “Zo kun je de kunst meer diepte geven en wordt de muurschildering eerder gewaardeerd.”

Geen graffiti

Het is belangrijk dat men het verschil weet tussen de muurschilderingen en graffiti. “Er is wel een verschil tussen wat mensen zien als graffiti en muurschilderingen. Veel graffiti is eerder een naamsverspreiding dan het maken van een stukje kunst. Er wordt dan ook vaker zonder ontwerp gewerkt.” Deze vorm van kunst heeft een ander doel dan de Blind Walls van Breda. Die vertellen verschillende verhalen van de stad. Het verschil tussen graffiti en muurschilderingen wordt zo duidelijk. Canne: “Tijdens het schilderen kun je in gesprek met voorbijgangers, bij graffiti is dit niet het geval. Mensen worden zo niet angstig van de schilderingen en hebben minder het idee dat dit vandalisme is.”

Kijk hieronder naar een video van Blind Walls Gallery waar Maaike Canne werkt aan de schildering:

Financieel aspect Blind Walls Gallery

Blind Walls Gallery is opgericht als project door het bedrijf Graphic Matters. De directeur hiervan, Dennis Elbers, legt uit hoe het zit met de financiën van de muurschilderingen. Niet alleen de verf kost namelijk geld, ook de voorbereidingen en het plannen brengt kosten met zich mee.

 Luister hieronder naar de audio:

Vandalisme en veiligheid

Het kost dus niet enorm veel geld om een muurschildering te maken, maar alle voorbereidingen eromheen wel. Zoals Elbers uitlegt in bovenstaande audio. Het is daarom ook van belang dat organisaties het project sponsoren en een van de belangrijkste supporters van het project is de Gemeente Breda. In 2020 heeft de gemeente een aanzienlijk bedrag toegekend vanuit de portefeuille voor cultuur en een wat kleiner bedrag vanuit de portefeuille voor Economie en Wijkzaken, volgens ambtenaar Esther Warendorff. De gemeente geeft niet voor niks zo veel geld uit aan het project. Hoeveel betaald wordt voor Blind Walls Gallery en waarom het wordt uitgegeven aan dit project, wordt duidelijk gemaakt in deze tool.

Wat blijkt nou? Een muurschildering heeft invloed op de bewoners van Breda. Mensen kunnen zich er veiliger en fijner door gaan voelen, vertelt Esther Warendorff. Volgens de ambtenaar en Dennis Elbers krijgen ze ook maar weinig negatieve reacties binnen. “Soms zijn mensen het niet eens met de locatie of het gekozen thema, maar in het algemeen wordt er positief gereageerd en zijn de bewoners trots op ‘hun’ muurschildering,” aldus Warendorff.

De bewoners van Breda

De bewoners uit de wijk Breda Noord wonen vlakbij drie muurschilderingen van vogels aan de Liniestraat. Sommige wonen zelfs in een huis waar een vogel op is geschilderd. Bekijk hieronder de reacties van sommige Bredanaren.