Tilburg wil een duurzame stad worden. De gemeente gaf in mei nog een extra impuls van 1 miljoen euro aan het klimaatfonds zodat inwoners en bedrijven mee het doel realiseren. Circulair, vergroening en duurzaamheid staan hoog in het vaandel. Een inkijk in de plannen van de gemeente en wat inwoners en bedrijven van Tilburg doen om de stad groen te maken.

Door Kaylee Noteboom en Myrthe van Munster

Naast duurzaam, wil de stad in 2045 zelfs klimaatneutraal en volledig circulair zijn. Dat schrijft de gemeente in een programma op de website. Naast verduurzaming van de energietransitie en het installeren van laadpalen voor de auto’s, zoekt de stad een manier om de stad af te laten koelen. Tilburg behoort tot een van de warmste steden van West-Europa. Om dit tegen te gaan zijn er aanpassingen nodig in Tilburg, door bijvoorbeeld bomen en groen aan te leggen. Hierdoor wordt de stad klimaatadaptiever en een fijnere plek om in te wonen, volgens wethouder Mario Jacobs. 

20 miljoen euro 

Om dit te behalen, is in juni 2019 het Tilburgs klimaatfonds opgericht. De gemeente wil hier initiatieven van organisaties ondersteunen als ze passen bij de klimaatdoelen van Tilburg. Het fonds bevat 20 miljoen euro. Op deze pagina ga je een aantal organisaties voorbij zien komen die hieraan mee werken. Want, zoals gemeente Tilburg al zegt, om de klimaatdoelen te behalen hebben wij elkaar nodig.

Focus op veganistisch en duurzaam

Er zijn in Tilburg veel bedrijven die een steentje bijdragen aan het meer circulair of milieuvriendelijker maken van de stad. Zo hebben we Foodbar Focus, waar de kok alleen maar veganistisch kookt en waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Bregje Mols, oprichter van Foodbar Focus, ziet in dat duurzaamheid en circulatie van spullen en eten belangrijk is. In deze video vertelt ze waarom duurzaamheid belangrijk is voor haarzelf en haar veganistische restaurant. 

Tekst loopt door onder de video

Foodbar Focus from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Bij Foodbar Focus worden kroketten gemaakt van oesterzwammen van Zuiderzwam verkocht. Dat zijn niet zomaar oesterzwammen: oprichter Jacqueline van Eerd kweekt oesterzwammen vanuit een verrassende bron, namelijk koffiedik. De visual geeft wat cijfers weer, bijvoorbeeld hoeveel koffiedik verwerkt wordt per week.

Tekst loopt door onder de visual

Loading...

Loading…

Het blijft niet alleen bij Focus Foodbar. Tilburg is rijk aan duurzame en circulaire initiatieven. Bijvoorbeeld eetwinkel Appelsien, de Klusfiets, Green Bag Ladies, The Wasted Chef en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 

Een voorbeeld van vergroening van de stad is StadsTuinderij Piushaven. Met een omheining van de Piushaven, de hoogbouw en woonwijken van de stad, ligt een grote tuin. Vrijwilligers verbouwen hier groente en er zijn zelfs kippen en varkens. Karin Moers, vrijwilligerscoördinator, vertelt erover tijdens een wandeling door de tuin.

Tekst loopt door onder het audiofragment en de foto

Een stukje StadsTuinderij

Kleine en grote aanpassingen 

In 2020, 2021 en 2022 worden de eerste stappen gezet naar een beter Tilburg. De gemeente focust zich op dit moment vooral op energiebesparing, huizen bouwen zónder aardgas, duurzame opwekking van energie en duurzame mobiliteit. Mensen kunnen extra geld aanvragen bij de gemeente als ze een warmtepomp of zonnepanelen op hun huis willen. Ondernemers kunnen geld aanvragen bij het klimaatfonds en inwoners van Tilburg worden gestimuleerd om korter te douchen. Dat soort kleine én grote aanpassingen zorgen ervoor dat we met zijn allen deze klimaatdoelen kunnen behalen, volgens de gemeente. Wat zijn precies de plannen van de gemeente? In deze visual wordt het duidelijk bij elkaar gezet.

Loading...

Loading…

Voormalig citymarketeer Mirjam Slob was al bezig met haar duurzame plan om Tilburg groener te maken, toen de gemeente aankondigde om een impuls van 1 miljoen euro vrij te maken voor het klimaatfonds op 1 mei. Slob heeft een idee dat naadloos aansluit op vergroening van de stad: zij wil een daktuin in het centrum. Het plan is dat er op een dak een moestuin met imkerij, podium en kas komt. Om het compleet te maken komt er een café en winkel in de kas waar mensen samenkomen. De kers op de taart: een glijbaan aan de zijkant om met een knaller van het dak te glijden.

Beetje laat

“Ik wil biodiversiteit bevorderen en mensen in aanraking laten komen met landbouw en natuur. Ook kijk ik of er sociale werkplaatsen op het dak kunnen en misschien kan ik de universiteit erbij betrekken. Daar doen ze veel met datawetenschappen, dus studenten kunnen bijvoorbeeld waardes in de grond meten”, legt Slob uit. Eigenlijk vindt Slob dat Tilburg laat is met zo’n dak. “In Amsterdam en Rotterdam heb je best wat groene daken met een publieksfunctie en in New York is het echt een ding. Tilburg loopt gewoon een beetje achter.”

Slob ziet het wel zitten om meerdere daken te vergroenen, bij meer steden. “Veel steden warmen op en vergroening kan daartegen werken. Er is steeds hevigere regenval en riolen kunnen dat niet aan. Met zo’n dak kan regen opgevangen worden.” Maar waarom is het dak daarvoor de aangewezen plaats en niet de grond? “Veel steden zijn dicht gebouwd. Op daken kun je nog vergroenen.” Daar is niet elk dak voor weggelegd. “Er moet veel gewicht op kunnen. Vroeger werden gebouwen niet neergezet met de gedachte dat er een tuin op kwam.”

Hip en niet suf

Het is een doordacht plan, hoewel Slob net pas begonnen is. Maar hoe komt iemand die Communicatie en Data Science gestudeerd heeft bij dit idee? “Ik ben opgegroeid op een biologische boerderij, dus bewustzijn en zorg voor de natuur heb ik altijd gehad. Ik kwam in 2012 naar Tilburg. Het viel me op dat veel mensen geen idee hadden waar hun voedsel vandaan komt en wat de impact is op het milieu van bijvoorbeeld verspilling.” Dat is altijd door blijven sudderen. “Vorig jaar ging ik op reis naar Scandinavië en daar is veel duurzaamheid en meerdere daktuinen. Het is zo’n vet middel, niet suf en heel hip. Dat spreekt meer dan een uitje naar de boerderij.” Slob besloot zichzelf hiervoor hard te maken en sinds half april is ze echt begonnen. Ze stopte met haar baan en stortte zich volledig op project Rooftop Rumour. “Ik heb mezelf een jaar gegeven om te kijken wat mogelijk is.”

Wie weet is er ook wel plek in de daktuin voor de gratis Green Bag Lady tassen, die je alleen de belofte kosten dat je geen plastic aanneemt bij winkels. Waar bij Focus Foodbar circulair omgegaan wordt met eten, doet Green Bag Lady circulair dat met iets anders. Bij een aantal locaties van Amarant worden stoffen tassen gemaakt, met gedoneerde materialen.

Tekst loopt door onder de video 

De belofte kun je doen door een bericht te sturen naar het instagramaccount van het project.

Hoe het verder gaat verlopen met vergroening en duurzaamheid in de stad, is dus niet alleen aan de gemeente. Hierbij kan elk initiatief helpen, vanuit bewoners en bedrijven. Hopelijk wordt de stad hierdoor een groene oase.