In bekende videoclips spelen vaak meer dan tien mensen, maar achter de camera’s tellen de aantallen pas echt op. In tijden van corona is dit helemaal anders, voor sommige regisseurs en clipmakers verandert dit hun manier van werken enorm.

Op een, in vergelijking met vorige dagen, koude woensdagmiddag draait de jonge Rotterdamse rapper Yellow shots in een rustige omgeving voor zijn nieuwe single. De cameracrew bestaat uit drie man. Afstand houden lukt niet, maar met een kleine crew maken de heren het risico zo klein mogelijk.

Mee met Yellow op clipshoot – Reportage from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Veel mensen op een set

Isaiah Cedrick noemt het al: mensen betalen voor een clip. Dwight Burnet (Drovideo) vindt het een duivels dilemma om met veel mensen op de set te verschijnen: “Enerzijds ben je verantwoordelijk voor je crew en kun je als regisseur in de problemen komen als jij of je crew corona oploopt. Aan de andere kant zijn het ook zaken… Ik vind het moeilijk man. Soms wil een opdrachtgever gewoon per se een shot hebben. Ik heb ook een keer zeven man in een shot gehad afgelopen tijd.”

Jason Smith (Wolf Productions) en Elyssio Ramos (Afuro films) gaan wat verder: “Ik heb nu alleen maar kleine projecten,” aldus Smith, “die film ik bijna allemaal alleen, heel soms met een andere guy”, Ramos filmt momenteel helemaal niets meer: “Ik heb momenteel alleen montage opdrachten. Dus ik maak nergens shots. Om eerlijk te zijn zou ik drukke plekken altijd al mijden, zodat zowel de artiest als de cameracrew vrijuit kan bewegen. Hoe drukker het is, hoe lastiger dat gaat.”

Smith en Burnet vertellen wel allebei dat de opdrachtgever bepaalt of een regel overtreden wordt: “Maar als er dan een boete komt, declareer ik die gewoon”, aldus Smith. Burnet is het daarmee eens en doet hetzelfde: “Als jij ervoor kiest om risico te nemen, prima, maar als het fout gaat is de boete op jou.”

Montage

Geerten Harmens (geertenharmensmedia) studeert Image and Media Technology aan de Hogeschool voor de Kunsten. Daarnaast maakt hij videoclips, zijn afstudeerfilm coronaproof maken is een ‘dingetje’: “Ik ben al een jaar bezig met de film plannen en bedenken, vervolgens gooit dit virus opeens roet in het eten. Je wil je productieplan coronaproof hebben, maar je wil je film ook zo maken zoals die in je hoofd zit. Je weegt dus constant af of iets verantwoord is in deze tijden.”
Wanneer er minder shots gedraaid kunnen worden, lijkt er meer druk te komen op de montage. De shots spreken immers niet meer voor zich. Harmens, Smith en Ramos hebben hier alle drie een andere blik op, die in essentie toch wel overeen komt. In het onderstaande audiofragment leggen de drie omstebeurt uit of de montage voor hun belangrijker wordt. Harmens trapt af.

Creatief zijn

In de huidige situatie wordt er meer gevraagd van de creativiteit van regisseurs en cameramannen dan normaal. Smith ziet dit als een mooie uitdaging: “Stel je hebt normaal een route van idee naar eindproduct, dan doorloop je die route zo soepel mogelijk. Maar nu is er opeens een blokkade op een weg, waardoor je niet de logische route kan pakken. Dan moet je zo creatief mogelijk zijn om het eindpunt/eindproduct te bereiken. Dat is ook wel een leuk spelletje voor jezelf!”

Burnet schoot onlangs een quarantainesessie voor drie jongens van de #34 rapgroep. In het begin zijn meerdere jongens te zien die zich niet aan de anderhalve meter afstand houden, waarna ze kritiek krijgen van een andere figurant. De vibe van de clip verandert vervolgens enorm: “Dat is een clip waarin we wel aantonen bezig te zijn met het virus. De boodschap die we met die video wilde overbrengen was om steeds die anderhalve meter afstand te houden.”

Sommige clips die onlangs zijn uitgekomen zijn onwijs creatief. In de infographic staan zeven verschillende, creatieve videoclips.