Door: Wouter Frijns en Tringa Hasaj

In tijden van COVID-19 heeft iedereen een boel extra tijd tot zijn of haar beschikking. Iedereen vult dit op een andere manier in, maar veel mensen – vooral kinderen en jongeren – kiezen ervoor om deze extra tijd te gebruiken om videospelletjes te spelen én te kopen. Veel sectoren hebben last van de coronacrisis, terwijl er voor de gaming-industrie geen vuiltje aan de lucht lijkt.

Gaminggigant Nintendo, bekend van de loodgieter met de rode pet, ziet in de laatste maanden een enorme stijging in verkoop van hun nieuwste spelconsole: de Nintendo Switch. Per 31 maart heeft Nintendo 55,77 miljoen Switch-consoles verkocht. Vorig jaar waren dat er 21 miljoen: een stijging van 24 procent ten opzichte van vorig jaar. Als de Switch nog 6,14 miljoen keer vaker verkocht wordt, kan het de op een na best verkopende console van Nintendo zijn. Alleen de Nintendo Wii ging vaker over de toonbank.

BagoGames

Normaal rustig, nu volle bak
Jens van Kempen werkt bij Game Mania in Uden: ‘’Normaal is het rond deze tijd van het jaar heel erg rustig, maar nu blijven er maar mensen bellen om een Switch te bestellen. Ik denk dat de rage rond het gamen een flink stuk lager had gelegen als de wereld niet in deze nare situatie had gezeten.’’

Van Kempen gaat verder: ‘’Heel veel fabrieken hebben niet kunnen draaien en het is lastig om alle apparaten op de juiste plekken te krijgen, omdat transport lastig is. Ook zijn er verschillende games uitgesteld door het coronavirus. Uitgevers zijn dan bang om veel verlies te maken op een duur geproduceerde game, omdat mensen hem niet durven kopen vanwege corona.’’

“Mensen blijven bellen voor een Switch, iPad en zelfs voor een nieuwe mobiele telefoon.” -Pim

Medewerker Pim van de Mediamarkt merkt ook dat er extra veel vraag is. ‘’Mensen blijven bellen voor een Switch, iPad en zelfs voor een nieuwe mobiele telefoon. Normaal is dat ook het geval, maar het is voelbaar drukker dan voorheen. Best gek, want het is geen mensenmassa in de winkel.’’

‘’Sommige mensen bellen ook voor een specifieke game die ze willen bestellen. Animal Crossing is wereldwijd intussen 13,4 miljoen keer verkocht en is heel erg in trek bij de mensen. We richten onze inkopen nu ook specifiek op de wensen van de klanten. De vraag naar een Switch of iPad is heel hoog, dus proberen wij deze meer in te kopen.”

De evolutie van het gamen
De heetste game van het moment is volgens de kenners Animal Crossing: New Horizons. De eerste game in de Animal Crossing-serie werd ontwikkeld in Japan. De game stond bekend als Dōbutsu no Mori, vertaald Animal Forest.

Vervolgens kwam het spel in Amerika uit als Animal Crossing in 2001. Dit spel definieerde de Animal Crossing-series. Vanaf toen kwamen er alleen maar meer games van op verschillende consoles van Nintendo: de DS, Wii, 3DS, op de telefoon en als laatst de Switch.

Met de evoluerende games kwamen er ook extra functies in het spel. Er kon veel meer gedaan worden. Van bomen omhakken en bloemen planten tot naar de bioscoop gaan en de burgemeester van de stad te worden. En dus veel meer beleving voor de spelers. Er werden ook steeds weer nieuwe personages toegevoegd. Maar ook de kwaliteit werd per spel beter.

Animal Crossing: Wild World (2005)
Animal Crossing: New Horizons (2020)

Om een goed overzicht te geven van hoe de gameconsoles de laatste jaren zijn geëvolueerd, is hieronder een infographic die dit in beeld brengt.

Loading...

Loading…

De gaming-industrie loopt dus redelijk voortvarend ten opzichte van de afgelopen jaren. Nu misschien wel beter dan ooit. Gamingexpert en ex-esporter Koen Schobbers vertelt in onderstaande podcast meer over de gevolgen van het coronavirus met betrekking tot de gaming-industrie.

Afgelastingen game evenementen
Maar het is niet enkel rozengeur en maneschijn voor gamers over de hele wereld. Net als veel andere evenementen werden gametoernooien op locatie afgeblazen. Zo konden verschillende Dreamhack-events niet doorgaan. Dit zijn grote ontmoetingsevenementen waar mensen kunnen gamen en waar toernooien worden gespeeld. Ook Rift Rivals – de confrontatie tussen Europa en Amerika in League of Legends – en het Minecraft-festival werden afgelast. En dit is nog maar een kleine greep uit de vele afgelastingen.

Gelukkig voor de fans konden – zo goed en zo kwaad als mogelijk was – de belangrijkste toernooien online afgehandeld worden. Zo wordt de Overwatch-league nu online gespeeld en werden de laatste weken van de League of Legends-competities vanuit de gaming-houses gespeeld. Een van de voordelen die je alleen bij esports hebt.

Zomervakantie voor gamers
Ook CampZone heeft hun evenement online weten te redden. Zij zullen het jaarlijkse outdoor gaming-evenement via streamingdienst Twitch uitzenden. Maar deze editie zal niet zo zijn als de voorgaande jaren. Jeroen den Hartog, persvoorlichter van CampZone, beschrijft CampZone als ‘de zomervakantie voor gamers’.

Activiteiten als barbecueën, een biertje drinken en gewoon buiten zijn, staan dit jaar niet op de planning. “Normaal zitten we buiten en nu zitten we binnen naar een schermpje te staren. Het is vervelend, maar we kunnen er weinig aan doen. Gezondheid is nu belangrijker dan plezier”, zegt Den Hartog.

Wel proberen de organisatoren van CampZone zich zoveel mogelijk te houden aan hoe het evenement normaal zou zijn. “De ene dag doen we een toernooitje met een game en de andere dag doen we een quiz. Zo gaan we de activiteiten proberen te doen die we normaal op de camping houden. Er zijn prijzen te winnen en iedereen kan gratis meedoen.” Volgens de organisatie is het de bedoeling dat er elke dag een middag- en avondprogramma is, om het op deze manier leuk te maken voor de bezoekers.

Perfecte timing en hoge omzet
Ondanks de vele afgelaste game-events, kan er opgemaakt worden dat het coronavirus wel een positief effect gehad heeft op de gaming-industrie. Er wordt enorm veel geld uitbesteed aan Animal Crossing: New Horizons en steeds meer mensen kopen een nieuwe spelcomputer. Het heeft een hoge omzet geleverd die zonder het coronavirus misschien wel niet gehaald had kunnen worden. Het was de perfecte timing van Animal Crossing die haar fans in hun wereld heeft gezogen in deze tijd van corona.

Het feit dat game-evenementen proberen om online verder te gaan is misschien niet altijd even praktisch, maar het is wel een alternatief om de community dichter bij elkaar te brengen.