Tijdens de coronacrisis hebben we weer tijd en zin om onze kast uit te ruimen. Dit doen we dan ook massaal. Toch is het zonde om alle verzamelde kleding zomaar weg te gooien. Gelukkig zijn er een hoop alternatieven voor de prullenbak. Al jarenlang wordt er kleding verkocht via websites als Marktplaats of bij plaatselijke kringlopen. Sinds kort heeft een ander platform de populariteitsprijs gewonnen: Vinted. Een app waarop je gemakkelijk kleding kunt kopen en verkopen.

Er zijn meerdere klachten bekend over Vinted. Zo zou er kapotte kleding worden verkocht en de bezorging ronduit slecht zijn. Hier is ook menig artikel over verschenen. 

Door: Frederique Huting & Tian van der Snee 

Vinted is een online platform waar gebruikers kleding kunnen kopen of verkopen. Een soort marktplaats, maar dan gespecialiseerd in fashion. Het is een Litouws bedrijf dat in 2008 werd bedacht door Milda Mitkute en Justas Janauskas en de app werd in 2012 gelanceerd. 

Loading...

Loading…

Op het moment komen de meeste leden van Vinted uit Frankrijk, dat zijn er zo’n 10 miljoen. Vinted is 1 miljard euro waard en in 2019 maakte het zijn intrede in Nederland. Er zullen geen fysieke winkels van Vinted komen, ze focussen zich alleen maar op het web. 

Concurrentie in de online kledingverkoop

Er bestaan meer online marktplaatsen die speciaal voor kleding zijn. Zo is er de Nederlandse variant: United Wardrobe. Dit concept is door Thijs Verheul in 2013 bedacht met het doel om tweedehands kleding overal ter wereld de norm te maken. United Wardrobe is momenteel beschikbaar in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Het voordeel van United Wardrobe is dat ze samenwerken met PostNL. Dit maakt de verzending voor de verkoper gemakkelijker en voor de koper betrouwbaar. United Wardrobe is nog een stuk kleiner dan Vinted. Ze hebben 4 miljoen leden en 40 werknemers. Nog een verschil met Vinted is dat je bij United Wardrobe een hoger percentage aan commissie betaalt. Dat is geld dat je als verkoper aan het bedrijf moet afstaan bij elk product dat je verkoopt. In Nederland is United Wardrobe de grootste concurrent van Vinted. Dit komt omdat de twee platformen hetzelfde soort kleding aanbieden. Er zijn nog meer platformen voor online tweedehands kleding, zoals Designer Vintage en Rebelle, maar deze sites zijn speciaal ingericht voor designer items. Zij checken de verkochte spullen namelijk op authenticiteit voordat het naar de koper gaat. 

Opgelicht op Vinted

Op de website Trustpilot, die bedoeld is voor consumentenreviews, heeft Vinted maar 2 sterren. Er zijn 731 recensies achtergelaten en daarvan geeft 76% aan dat ze Vinted als zeer slecht ervaren. Er zijn meerdere recensies die Vinted voor oplichters uitmaken.

foto: screenshot Trustpilot
foto: screenshot Trustpilot

Wat vooral uit de recensies blijkt, is dat mensen niet tevreden zijn over de klantenservice. Reacties duren lang en het is allemaal in het engels.

foto: screenshot Trustpilot

Hanneke van Olst (26) heeft een aantal keer wat gekocht op Vinted. In het audiofragment hieronder legt ze haar negatieve ervaring uit. Ook dit gaat vooral over de klantenservice van Vinted.

De rechten van Vinted gebruikers 

Hoe zit het met je rechten als je kleding bij Vinted koopt? Online kleding bij Vinted kopen is anders dan via een webshop zoals H&M. Bij Vinted is het namelijk zo dat je niet iets van het bedrijf koopt, maar de verkoop gaat tussen consumenten. Woordvoerster Saskia Bierling van Autoriteit Consument & Markt legt uit: “Vinted is een marktplaats tussen C-to-C, voor dat deel valt het daarom niet onder toezicht van het ACM, want dat richt zich op B-to-C. Maar gebruikers van de website sluiten wel een gebruikersovereenkomst met het bedrijf, dat is dan wel een B-to-C-relatie.” Vinted biedt enkel de voorziening aan waar mensen spullen kunnen kopen of verkopen. Ze zijn geen partij bij een transactie tussen een koper of verkoper, afgezien de diensten die ze aanbieden om een transacties mogelijk te maken. Dit komt omdat Vinted zelf niks verkoopt. 

Echter zorgt Vinted er wel voor dat de transacties zo veilig mogelijk uitgevoerd kunnen worden. Een voorbeeld: als de verkoper na ontvangst van de verzendgegevens het pakket na 6 dagen niet verzendt, stort Vinted het aankoopbedrag terug op de rekening van de koper. Ook kan een koper contact opnemen met Vinted als het ontvangen product niet voldoet aan de beschrijving op de site. Ook als het pakket niet ontvangen is, hoort Vinted hier op de hoogte van te worden gehouden. Volgens Gerard Spierenburg, woordvoerder bij de consumentenbond, is het natuurlijk niet netjes als een verkoper kapotte kleding verkoopt zonder dat het vermeldt wordt. Met de verzending kan er ook altijd wat misgaan. Spierenburg: “Van Vinted mag je verwachten dat ze er alles aan doen om frauderende verkopers te weren van het platform.” Is er sprake van oplichting? Dan moet dat meteen worden aangegeven bij Vinted zelf en kan je aangifte doen bij de politie.

Gebruiksvriendelijke app

Lovende reacties

Naast de negatieve reviews, krijgt Vinted ook een hoop lovende reacties. Gebruikers geven aan blij te zijn dat door Vinted minder kleding weg wordt gegooid. Ze noemen de app erg makkelijk en duidelijk. Ook de helpdesk in de app wordt geprezen. Deze is volgens gebruikers ontzettend fijn. Alle informatie die je nodig kunt hebben, staat erin.

Wel hebben gebruikers nog een aantal tips om de app nog beter te maken. Zo zou Maia de Quay meer duidelijkheid willen over het verzendproces. Ze vind het nu onduidelijk wanneer iets verzonden is. Dit moet volgens haar beter kunnen. Anne Carlijn Rutgers mist een knop waarmee je je profiel op social media kunt delen. United Wardrobe beschikt wel over deze functie. Volgens Sanne Banning heeft Vinted vooral meer gebruikers nodig. Ze vindt het nu soms best lastig om kleding te vinden die ze leuk vindt. Als er meer gebruikers zijn, is er ook meer kleding om uit te kiezen.

Conclusie

De meningen zijn verdeeld over Vinted. Naast dat er veel slechte recensies zijn, werkt Vinted voor anderen wel weer heel goed. Wat wel opvalt is dat Vinted best veel gebruikt wordt in Nederland, terwijl het pas sinds augustus 2019 geïntroduceerd werd hier. Het is een echte concurrent geworden van United Wardrobe, ook omdat Vinted een lager percentage aan commissie vraagt. Er zijn dus een hoop slechte reviews over de app, maar als het over rechten gaat, lost Vinted het wel op een gepaste manier op.

Vinted is gecontacteerd, maar was niet in staat om te reageren.