Horecazaken mogen weer dromen over een heropening. Onder de voorwaarde dat er een pakket maatregelen, zoals genoemd door het kabinet in de persconferentie van 6 mei, wordt geïmplementeerd. Op deze manier ontstaat er bij zowel overkoepelende organisaties als bij horecaondernemers een aantal vragen over de manier waarop dit het best, en het effectiefst, vormgegeven kan worden.

De routekaart naar ‘een nieuw normaal’

“Veel zal afhangen van horecaorganisaties, zij dienen mee te denken over de manier waarop de horeca op een zo goed mogelijke manier kan worden heropend. Wanneer goede ideeën de kop opsteken kan de premier, die hier als buitenstaander minder makkelijk over kan beslissen, eerder overtuigd worden van dit plan” klinkt er duidelijk uit de mond van een woordvoerster van het RIVM via een telefonisch gesprek. “We zien de laatste weken tot ons genoegen dat er waanzinnig inventieve ideeën komen om op een verantwoorde manier te kunnen denken aan een heropening.” De heropening is namelijk nog geen uitgemaakte zaak. Het plan voor eventuele heropening van horeca is namelijk onderdeel van de zogenaamde ‘routekaart’, duidelijk gemaakt tijdens de persconferentie van 6 mei, naar ‘het nieuwe normaal’. Wanneer de voorwaarden goed zijn, zou de horeca op 1 juni namelijk kunnen denken aan heropening.

“De vraag is in hoeverre de ‘gezellige, drukke kroeg’ van voorheen nog wel in ere kan worden hersteld. Door angst voor het virus zullen mensen een drukke kroeg misschien nooit meer als gezellig gaan zien”, — Harold Schuurbier, kroegbaas Bergen op Zoom.

De anderhalve meter restrictie

Ondanks de nog ietwat voorzichtige toon, zijn horecaondernemingen opgelucht dat zij hun zaak weer mogen openen. Toch zijn de kroegbazen redelijk onwetend over de manier waarop dit dan in zijn werk moet gaan. Zo ook Harold Schuurbier, hij runt een kroeg in Bergen op zoom. ‘’Ik ben blij dat we weer open mogen, maar de vraag blijft natuurlijk voor hoeveel man. Met anderhalve meter mogen we maximaal tien man binnen hebben, maar meerdere kroegen hebben dat probleem. De vraag is in hoeverre de ‘gezellige, drukke kroeg’ van voorheen nog wel in ere kan worden hersteld. Door angst voor het virus zullen mensen een drukke kroeg misschien nooit meer als gezellig gaan zien. Hoe moet je hier op inspelen? Moet je juist gaan zoeken naar een alternatief om de kroeg op anderhalve meter gezellig te maken? Of moet je juist een manier bedenken om toch nog binnen anderhalve meter te kunnen komen? Het zijn onzekere tijden voor de horeca wat dat betreft”, zegt de Brabander afwachtend.

Ook in Maastricht bestaat nog twijfel over de manier waarop de horeca weer kan worden heropend. Zo is Loek Rekko, eigenaar van de mediterraanse bistro ‘luster’, al weken bezig met het zoeken naar een goede manier om zijn zaak weer, op een verantwoorde wijze, te kunnen openen. “Als je echt van een situatie uit moet gaan die als ‘het nieuwe normaal’ moet worden betiteld, zou het gelukkig zeker mogelijk zijn om minimaal vier mensen (van hetzelfde gezin) aan een tafel te kunnen zetten. Deze mensen moet je dan wel bij binnenkomst kunnen inlichten over de veranderde regels.”  De voorwaarden voor een heropening, zoals door de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) samen met de overheid gesteld: horecaondernemingen moeten in staat zijn om de anderhalve meter maatregel vorm te geven. Ze moeten op verschillende punten ontsmettingsposten, in de vorm van pompjes en doekjes, gaan installeren in hun zaak.

In beeld: de terrassen aan ‘het vrijthof’ te Maastricht:

foto maastricht- 5
« van 8 »

Te zien in de fotogalerij zijn de letterlijk illustratieve beelden van opgeruimde terrassen. Eigenaren van kroegen vergaderen, achter de ramen van hun café, over de wijze hoe de kroegen weer open kunnen. Voor hun ligt er een uiterst belangrijke taak om de terrassen effectief te kunnen opstellen waardoor deze voldoen aan de restricties. Het zorgt voor een uniek beeld voor een donderdagmiddag in mei; de terrassen zijn leeg en verlaten.

“Wij moeten mensen op hun woord geloven. We hebben in een café geen leugendetector”— Loek Rekko, eigenaar ‘luster’ Maastricht.

Tot slot zullen kroegbazen, en medewerkers het contact tussen verschillende families streng moeten gaan controleren. Horecagelegenheden moeten gaan werken op basis van reserveringen en hygiënemaatregelen. Ook zal bij binnenkomst een kort controle-gesprek plaats gaan vinden. Het Kabinet denkt aan een beperkte opening voor de horecagelegenheden. Volgens Rekko hangt veel af van de eerlijkheid van de mensen op het moment dat zij besluiten naar een horecagelegenheid te komen. “Wij hebben simpelweg geen testen in het restaurant en moeten mensen dus op hun woord geloven. Dit brengt wel een risico met zich mee. We hebben immers in een café geen leugendetector.”

De horecaondernemer is zelf verantwoordelijk voor handhaving van regels op zijn terras. Mocht een gast zich niet aan de regels houden, mag de horecaondernemer hem de toegang ontzeggen. Het is noodzakelijk dat de regels kenbaar in beeld gebracht worden op locatie en dat er toezicht is van de horecaondernemer en zijn personeel. De koninklijke Horeca Nederland (KHN) zal het protocol door middel van posters ondersteunen. De gemeente en de politie zullen ook een oogje in het zeil houden en zijn bevoegd om handelingen te treffen of ,waar nodig, boetes uit te delen.

Twijfel bij horecamedewerkers

Hoewel de regels op het eerste gezicht vrij duidelijk lijken, bestaat er over een ding wél twijfel. Blijft het terras nog wel gezellig op het moment dat er nieuwe regels worden toegepast. Gaan horecamedewerkers nog wel met vertrouwen naar hun werk? Aan het woord Lars Stulens én Max Jacobs, beide werkzaam in de horeca. Stulens is namelijk werkzaam als ober bij het Maastrichtse café ‘Vrijthof 9’, terwijl Jacobs werkzaam is als kok bij het Tilburgse restaurant ‘Havana’.

Daarnaast wordt de mening van het volk gepolst, in hoeverre veranderd het ‘terrasje pikken’ voor mensen, na doorvoering van alle restricties. Kiezen mensen nog wel voor het veranderde terras, of besluiten zij gewoon thuis met vrienden een borreltje te drinken?

Onderzoek: angst voor ongezelligheid en besmetting op terrassen

Zoals al te horen was in het geluidsfragment zijn de reacties, onder de mensen op straat, verdeeld over de eventuele heropening in de horeca. Mensen hopen niet op nóg meer restricties dan die er al zijn. Mensen zijn bang dat de horeca, zo ongezellig wordt, door alle maatregelen, dat er voorbijgegaan wordt aan zogenoemde ‘horeca kernwaardes’. Een enquête over de mogelijke heropening , waarop 56 mensen reageerde, liet opvallend genoeg de loyaliteit naar de horeca zien; zo is 82 procent van de stemmers bereid om naar het terras te gaan, dit om de horeca een hart onder de riem te steken. Verder valt te zien dat men relatief weinig angst heeft (36,7 procent) voor extra besmettingen, met als oorzaak de heropening van de horeca. Of de horeca daadwerkelijk gaat veranderen in negatief, dan wel positief opzicht houdt men in het midden. Dit gezien het feit dat 62 procent niet weet of er significante verschillen ten opzichte van voorheen zullen zijn.

Loek Rekko, eigenaar van de mediterraanse bistro ‘luster’  te Maastricht, kan zich dit maar al te goed voorstellen. “Door alle restricties moet het natuurlijk niet een lege zaak worden met slechts een paar tafels, en daarom zijn we ook al aan het kijken naar alternatieven. Je kan bijvoorbeeld bepaalde meubels op tussenliggende tafels zetten, om zo ‘open plekken’ te kunnen verdoezelen’. Wij kunnen door de restricties misschien maar 40-50 man binnenkrijgen, i.p.v. de 80 die we normaal binnen kunnen hebben, maar kunnen desondanks echt nog wel zorgen voor een gezellig sfeertje hoor.

Rekko hoopt dat de overheid meedenkt over mogelijke uitzonderingen. Volgens de eigenaar van ‘luster’ is het namelijk niet te realiseren dat je nóóit binnen een straal van anderhalve meter afstand komt. “Als je bijvoorbeeld in de keuken met een aantal man gerechten moet gaan klaarmaken voor 45 man, zul je mekaar echt wel een paar keer gaan tegenkomen. Ook bij de toiletten is het bijvoorbeeld ondenkbaar dat je zulke afstanden van elkaar kunt houden. Als je bijvoorbeeld heden ten dagen in een supermarkt loopt, zie je ook lang niet altijd dat mensen anderhalve meter kunnen houden, zelfs als zij dit wél willen. We hopen ook dat de overheid die uitzonderingen bij ons kan toepassen. Mocht dat gebeuren, dan zie ik een toekomst ‘in het nieuwe normaal’ zeer positief in”.