Een flinke domper voor alle sportscholen in Nederland: zij mogen nog steeds niet hun deuren openen vanwege het coronavirus. Tijdens de persconferentie, die plaatsvond op 8 mei, werd bekendgemaakt dat de fitnessclubs nog minstens tot 1 september moeten wachten met hun deur van het slot halen. Waarom mogen we nog niet met z’n allen de sportschool in?

Lotte Kepers & Jules van Dop

Zweetdruppels, die we produceren als we sporten, gooien roet in het eten. Premier Mark Rutte legde tijdens de persconferentie uit dat hij meer duidelijkheid wil over de verspreiding van het coronavirus door bijvoorbeeld zweet. Er is volgens hem nog niet voldoende onderzoek gedaan naar het effect van bewegen en zweten in een fitnessruimte. Zo zei hij: ,,Je zweet er, je zit in een kleine ruimte, de apparaten waarop je sport worden vaak niet goed schoongemaakt. Veiligheidshalve zetten we het op 1 september.”


Zweet niet gevaarlijk

Professor Bert Blocken is werkzaam bij de Technische Universiteit in Eindhoven. Samen met de Universiteit in Leuven heeft hij onderzoek gedaan naar sporten in de buitenlucht op anderhalve meter afstand. Uit het onderzoek blijkt dat door een wolk aan druppels die sporters achterlaten als ze ademen, niezen of hoesten er een slipstream ontstaat van de sporter. Wat is een slipstream eigenlijk? En ontstaat die ook in een sportschool?

Luister hier naar de uitleg van professor Bert Blocken: 

Zweetdruppels zijn echter niet gevaarlijk volgens het onderzoek. Wel moeten sportscholen denken aan aanvullende maatregelen, zoals de luchtcirculatie verbeteren.  

Professor Bert Blocken vertelt over de maatregelen die sportscholen moeten nemen: 

Hoogleraar immunologie Ger Rijkers vertelt aan RTL Nieuws dat hij geen studies kent waaruit blijkt dat het coronavirus overdraagbaar is via zweet. “Het virus komt in het bloed voor. Maar zweetklieren hebben geen contact met de bloedbaan. De overdacht via zweet is dus heel beperkt.” Als er hevig wordt gezweet, wordt er ook meer lucht uitgeademd. En in die microdruppels van die uitgeademde lucht kan het virus weer wel zitten.

Sporten met anderhalve meter afstand

The Factory Sport and Fun in Rijen is een grote sportschool met 4000 m2 aan sportruimte. Sinds 13 maart zijn zij dicht. Buiten groepslessen geven is nu wel mogelijk. Dat mag met maximaal 10 man, inclusief de sportinstructeur. De Rijense sportschool is al helemaal voorbereid voor als de deuren weer open mogen. Hoe ziet binnen sporten met anderhalve meter afstand eruit?

Aangescherpt protocol

Brancheorganisatie NL Actief noemt de afgekondigde maatregelen ‘onacceptabel’. Bij NL Actief zijn zo’n 1000 locaties met in totaal 3 miljoen fitnessconsumenten aangesloten. Op dinsdag 12 mei ging de branche in gesprek met minister van Rijn van Medische Zorg. Volgens de minister zullen de sportscholen een reeks aanvullende maatregelen moeten presenteren om eerder dan 1 september de deuren te kunnen openen. Volgens de minister is dat het grootste verschil tussen de sportscholen en contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten.

,,In Duitsland en Amerika is de conclusie dat de sportscholen veilig open kunnen” – Ronald Wouters, algemeen directeur NL Actief

Daar is NL Actief het niet mee eens. Ronald Wouters, algemeen directeur van NL Actief, vertelt dat sportscholen al maatregelen hebben genomen om de veiligheid te waarborgen. ,,Veruit de meeste sportscholen zijn reeds uitgerust met toegangspoortjes en kunnen hierdoor precies controleren hoeveel personen er binnen zijn. Daarnaast moeten leden vooraf reserveren en kunnen wij net als de contactberoepen vooraf vragen naar de gezondheid van sporters”, aldus Wouters.

Aerosolen (wolkjes van minuscule deeltjes), die vrijkomen bij niezen, hoesten of uitademen, zouden het coronavirus kunnen verspreiden. Volgens professor Blocken zouden ook sportscholen daar rekening mee moeten houden. Algemeen directeur Wouters geeft aan dat daar in Duitsland en Amerika al onderzoeken naar zijn gedaan. ,,In beide landen is de conclusie dat de sportscholen veilig open kunnen, mede dankzij de reeds bestaande sterke luchtventilatiesystemen. De richtlijnen die uit het onderzoek zijn gekomen worden meegenomen in het sport-protocol”, aldus Wouters.

Naast fitnessketen Big Gym heeft de brancheorganisatie NL Actief ook gedacht aan het aanspannen van een kort geding, maar daar zien ze voorlopig nog van af. Wouters: ,,Onze voorkeur gaat er altijd naar uit om in gesprek te blijven met elkaar en te komen tot een oplossing die voor alle partijen werkt.”

Handdoeken en handschoenen verplicht

Kleinschalige sportschool Sport en Slankstudio in Oud Gastel is ook begonnen met buitentrainingen geven. ,,Dat is wel ons voordeel, concurrenten als Big Gym of Fit for Free kunnen dit niet,” vertelt sportcoach Jersey. De sportschool hanteert de regels van de gemeente Halderberge. Dit betekent: met maximaal tien man buiten sporten inclusief sportinstructeur en een toezichthouder, die ervoor zorgt dat de gemaakte regels worden gehanteerd. De sportruimte van Sport en Slankstudio is 400 m2, maar de sportschool is aan het verbouwen om nog meer ruimte te kunnen creëren.

,,We denken aan het verplichten van handdoeken om zweet mee af te vegen en besmetting te voorkomen door men sporthandschoentjes te laten dragen” – Jersey, sportcoach Sport en Slankstudio

Er zullen meerdere maatregelen worden genomen zodra de deur van de studio weer open kan. ,,We denken aan het verplichten van handdoeken om zweet mee af te vegen en besmetting te voorkomen door men sporthandschoentjes te laten dragen. We zullen natuurlijk ook gebruik maken van looproutes en de fitnesstoestellen staan sowieso anderhalve meter uit elkaar,” vertelt Jersey. Hij hoopt dat de sportfanaten ook zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid als zij komen sporten. Nog een belangrijk onderdeel zou een goed luchtcirculatiesysteem zijn in de sportruimtes. ,,Dat hebben we nog niet voldoende hier, dus gaan we daar in investeren. Dat kost natuurlijk wel wat.”

🤸‍♀️🏋️‍♂️|Buiten sport roosters!
Het rooster geldt vanaf a.s. maandag 11 mei en inschrijven kan via app op de club telefoon van Oud-Gastel:
📲 06 82729726

‼️Vol =Vol‼️
🍏- Samen sterker door het leven

Geplaatst door Sport & Slankstudio Oud Gastel op Vrijdag 8 mei 2020

Alternatieve oplossingen

Professor Blocken benadrukt dat er een goede luchtcirculatie moet zijn in sportscholen. Daarbij doet hij, samen met de Technische Universiteit in Eindhoven, onderzoek naar een alternatieve oplossing voor (top)sporters. Momenteel onderzoeken zij het gebruik van mondkapjes tijdens het sporten. Sportorganisatie NOC*NSF volgt dit onderzoek op de voet om te kijken of mondkapjes op zijn tijd gebruikt kunnen worden voor topsporters. ,,Zij krijgen straks weer te maken met internationale evenementen. Het is dan goed om van het gebruik van mondkapjes het een en ander te weten”, aldus Sonya Schonewille, persvoorlichtster van NOC*NSF.

Faillissementen

Of de sportscholen al eerder dan 1 september open mogen, is nog niet duidelijk. Of alle sportscholen dit gaan overleven is nog de vraag. Zonder steunpakket zal 50 procent van de sportscholen en fitnesscentra failliet gaan, is een eerste globale schatting van NL Actief. Vooral de lokale ondernemers met een of twee vestigingen, voor wie het lastig is om te concurreren met budgetketens als Basic-Fit of Fit For Free, zullen de dupe worden volgens de brancheorganisatie.