Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Jongeren trekken steeds vaker de wandelschoenen aan, blijkt uit onder andere uit cijfers van het CBS. “Het is tegenwoordig toch hip en happening. Wandelen wordt meer en meer ontdekt door jongeren”, vertelt Mariëlle Vissers van de Koninklijke Wandel Bond Nederland. Maar waarom gaan twintigers en dertigers de laatste jaren meer wandelen?

“Wandelen heeft altijd een wat oubollig imago gehad onder jongeren. Wij merken dat dat de laatste jaren veranderd is”, geeft Vissers aan. “De aandacht voor de hobby is verbreed. Waar vroeger vooral ouderen wandelden, is daar nu een groep jongeren bijgekomen.”

Steeds populairder

Vissers geeft aan dat de toename een maatschappelijke ontwikkeling is. “Er is de laatste tijd meer aandacht voor gezondheid en fit zijn. Bewegen is daarbij erg belangrijk. Mensen worden zich daar de laatste jaren meer bewust van, dus ook jongeren.” Wandelen is een goede manier om de benodigde beweging te krijgen. De Gezondheidsraad adviseert per week 150 minuten, per dag ongeveer 20 minuten, aan matig intensieve inspanning, waar wandelen ook onder valt. Het wandelen is goed voor de bloeddruk, spierkracht, botten en zelfs voor het geheugen.

“Verder leven we natuurlijk in een ontzettend drukke wereld. De hele dag zijn we bezig met de telefoon of laptop, jongeren vooral. Er is nu een tegenbeweging aan de gang waarbij mensen juist even niet connected willen zijn en lekker naar buiten willen om zich af te sluiten en de rust op te zoeken. Wandelen draagt daar veel aan bij”, vertelt Vissers. De hobby is eveneens makkelijk uit te voeren. “Bij hardlopen ben je ook buiten bezig. Maar dat moet je wel opbouwen en is meer blessuregevoelig. Bij wandelen is het principe: je trekt je schoenen aan, doet de deur achter je dicht en je gaat. Jongeren ontdekken dat nu heel erg.”

‘Huh, hou jij van wandelen?’

Ook Parilla van Blitterswijk (29) en Jikke Roefs (29) hebben het wandelen ontdekt. Parilla heeft er zelfs met collega Jikke een eigen onderneming op gebaseerd: BredaWandelt.

Parilla van Blitterswijk (links) en Jikke Roefs (rechts)
Foto: Malou van den Berg

Reuring bij evenementen

Wandelen is populairder geworden onder de twintigers en dertigers, blijkt uit de cijfers. Toch ziet de Koninklijke Wandel Bond Nederland geen plotselinge toename in het aantal jonge wandelaars binnen de vereniging, vertelt Vissers: “Maar dat komt onder andere ook omdat mensen tegenwoordig minder behoefte hebben ergens lid van te worden. Dat geldt met name voor jongeren. Zij willen wel ergens bij thuis horen en leuke mensen ontmoeten, maar daar worden ze liever geen lid voor.”

Die toenemende aandacht voor wandelen van jongeren ziet de bond wel terug op een andere manier. Vissers: “We merken dat bijvoorbeeld aan het type wandelevenementen. Vroeger had je alleen de traditionele evenementen: je loopt van A naar B en onderweg krijg je een kop koffie. Er zijn nu ook veel initiatieven ontstaan die meer de insteek hebben op entertainment.” Er kan een wedstrijdelement aan zijn toegevoegd om het wat spannender te maken. Of het evenement is bijvoorbeeld in de avond met allerlei lichtshows erbij. “Het aanbod aan evenementen wordt meer divers. Met name de initiatieven met wat meer reuring trekt de jongeren. En natuurlijk kom je gewoon op straat en in de bossen steeds vaker jongere mensen tegen.”

Een van de berichten van BredaWandelt, 05-08-2019

View this post on Instagram

🎁 Wandel GRATIS mee komende week!🎁 Onder het mom 'You'll never walk alone' Hebben wij de aankomende week (4 augustus t/m 8 augustus) een speciale actie voor jou als nieuwe wandelaar!🎁 Kom alleen of samen met je vriend en/of vriendin gratis mee wandelen! Beleef de gezelligheid en ontdek je eigen stad Breda. Na onze wandeling kletsen we altijd, onder het genot van een heerlijk drankje, nog even verder 🍻 Onze wandelingen zijn vanuit cafe Publieke Werken te Breda op: Dinsdagavond verzamelen 19.15u start 19.30u Woensdag en vrijdagochtend verzamelen 09.45u start 10.00u ▶️ klik op de link in bio voor een gratis ticket. Vermeld bij eventwandeling de code: loopnietalleen

A post shared by BredaWandelt l wandelen (@bredawandelt) on

Er wordt ook van alles gedaan om de hobby aantrekkelijker te maken. “Dat zie je aan het aanbod wandelkleren en -schoenen. Vroeger kon je kiezen uit bruin of zwart, nu heb je roze of suède schoenen met bloemen erop. Er is van alles en dat spreekt mensen ook aan.”

Bucketlist afvinken

Zeker in deze coronatijd worden de wandelschoenen steeds vaker uit de kast gehaald, of gekocht. “Sportscholen zijn dicht maar mensen willen nog wel kunnen bewegen. Ik verwacht dat deze trend van toenemende populariteit onder jongeren aanhoudt”, vertelt Vissers. “De wandelwereld is ook volop in ontwikkeling, zoals paden met bepaalde onlinetoepassingen of spelelementen waarover gedacht wordt. Dat is voor jongeren aantrekkelijk.”

“Als de wereld dadelijk weer een soort van normaal is, en iedereen weer in de hectiek terecht komt, zal die behoefte om lekker buiten tot rust te komen zeker blijven. Bovendien is zoiets als de Nijmeegse Vierdaagse lopen voor jongeren toch wel een dingetje op de bucketlist”, zegt Vissers. “Jongeren hebben de behoefte een bepaalde prestatie neer te zetten en zich te verbeteren. De een zal het heerlijk vinden te blijven wandelen voor de rust maar een ander denkt: ik heb de vierdaagse nu gehad. Dat was erg gaaf. Ik wil door. Ik wil nog meer gaan wandelen.”

Bronnenlijst infographic

Nationale Wandelmonitor 2016: https://www.wandelnet.nl/wandelmonitor-2016

Data Nijmeegse Vierdaagse 2013: https://www.4daagse.nl/images/stories/files/persberichten/Persberichten2013.pdf

Data Nijmeegse Vierdaagse 2019: https://www.4daagse.nl/images/files/2019/Pb2019003_Feiten__Cijfers_bij_de_103de_Vierdaagse.pdf

Gezondheidsenquête/ leefstijlmonitor CBS: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/bewegen/cijfers-context/huidige-situatie#bron–node-tabel-bronnen-bij-de-cijfers-over-bewegen-0