Donald Trump en Joe Biden strijden in november om de presidentschap. Deskundigen zien een heel nieuw Amerika als Joe Biden president wordt. Maar ook als Trump in het Witte Huis blijft, zal het land nooit meer hetzelfde zijn door COVID-19 en de dood van George Floyd. Maar met wie is Amerika beter af?

Op de eerste dinsdag van november mogen de Amerikanen bepalen of Trump een tweede termijn krijgt of niet. In tegenstelling tot Nederland werkt Amerika met een electoraal college, maar hoe werkt dat systeem precies? Samen met politiek wetenschapper Mack Shelly van Iowa State University, wordt uitgelegd wat je moet weten over de huidige verkiezingen in Amerika.

Tekst loopt verder na de video.

Politieke visies verschillen

De Amerikaanse politiek is onderverdeeld in twee kampen: de Republikeinen van Donald Trump tegenover de Democraten van Joe Biden. De twee partijen wisselen steeds af. Sinds Abraham Lincoln de eerste Republikeinse president werd in 1860, is er geen andere ideologie aan de macht gekomen. De standpunten van beide kandidaten lopen uiteen en daarom zijn stemmers het niet altijd met elkaar eens.

Jacob Buterbaugh (22), een voormalig debater voor political science en ex-stagiair binnen de Democratische partij, kenmerkt zichzelf als “a lifelong Democrat”. Hij discussieert belangrijke issues in Amerika met Gerry Tomchinsky (41), een trouwe Republikeinse stemmer.

Tekst loopt verder na de video.

,,Het zal wel wie er in het Witte Huis zit, denken veel Amerikanen”, merkt Thom Schelstraete (27). Hij werkt voor de buitenlandredactie van RTL. Op zijn 17e is hij gaan wonen bij een kennis die op een boerderij woont in Louisiana. Daar heeft hij kennis gemaakt met de Amerikaanse manier van leven. Vervolgens is hij naar Nederland teruggekeerd om een opleiding journalistiek te volgen. Al snel keerde hij terug naar ‘the land of the free’ om zijn afstudeerstage te doen bij RTL in New York, waar hij van oktober 2015 tot april 2016 Amerika-correspondent is geweest.

,,Veel mensen stemmen niet. ‘We doppen onze eigen boontjes wel’ is de houding van niet-stemmers. Het is in de VS echt één kant die aan de macht is: de Republikeinen of de Democraten. Afhankelijk van wie er president wordt na november, het is het een of het ander voor Amerika.”

Verkiezingsprogramma

Maar wat zijn dan de standpunten van de president en de voormalig vicepresident? Beide kandidaten hebben uitgebreide informatie over de belangrijkste Amerikaanse issues op hun campagnewebsites staan. Hieronder staan de visies van Trump en Biden op vier onderwerpen die zij belangrijk vinden.

Snelle en moeizame besluiten

Het Congres van de Verenigde Staten bestaat uit twee kamers. De senaat wordt op het moment geregeerd door een meerderheid Republikeinen, de partij van Donald Trump. Het Huis van Afgevaardigen wordt geregeerd door een meerderheid Democraten, de partij van Joe Biden. Het congres is belangrijk voor de toekomst van Amerika, aldus Ariel White. Zij is een Amerikaanse professor van political science op de MIT en volgt de verkiezingen op de voet.

,,Een president heeft de macht om besluiten door te voeren zonder gebruik van het congres. Joe Biden kan bijvoorbeeld, als hij het presidentschap wint, op dag één besluiten van Trump stopzetten en schrappen. Een ander ding dat buiten het congres om gaat, zijn de gesprekken met wereldleiders. De wereld kijkt anders naar Amerika als Joe Biden president wordt.”

Dan zijn er nog besluiten waar het congres wél voor nodig is. En dat kan niet goed uitpakken voor Biden, zegt White. ,,Joe Biden kan geen nieuw immigratiebeleid of wapencontrole doorvoeren bij het congres als de meerderheid Republikeinen blijft. Maatregelen tegen klimaatverandering en een recessie gaan dan ook moeilijk. Het ligt er echt aan met wat voor congres de president moet werken.”

George Floyd

Zij denkt ook dat de dood van George Floyd invloed heeft op Amerika na de verkiezingen. ,,Dit is niet het enige voorbeeld van racisme en politiegeweld in onze geschiedenis. Stemmers proberen al langere tijd invloed uit te oefenen op de politiek met protesten. Er lijkt nu pas echt wat te gaan veranderen.”

Ook kritische kijkers naar Trump houden de actualiteit goed in de gaten. Barbara McQuade levert op de Amerikaanse televisiekanalen MSNBC en NBC News commentaar op schandalen in verband met de president. Zij is in 2010 als Democraat benoemd door voormalig president Barack Obama als advocaat voor het oostelijk district van Michigan. In 2017 werd zij en vele anderen advocaten ontslagen door Donald Trump. Zij vertelt over haar verleden met de president en waar Amerika zich op moet voorbereiden na de verkiezingen. ,,De dood van George Floyd en COVID-19 lijken op dit moment het meest acuut voor Amerika.”