Veel dorpen en steden hebben last van de gevolgen van de coronacrisis, maar weinig zo veel als Bath. In het ‘kleine Britse dorpje’ is er namelijk één belangrijke bron van inkomsten: toerisme. Met 100.000 inwoners is het in omvang vergelijkbaar met de Limburgse stad Venlo, maar het toerisme in en rondom Bath is vele malen belangrijker voor de inwoners. 10% van alle inwoners hebben namelijk een baan gerelateerd aan het toerisme.

Door: Corrado Francke en Wouter Frijns

Eerst een klein historisch overzicht: Bath dankt haar naam aan de beroemde Romeinse baden en badhuizen in de stad. De Romeinen bouwden de baden als onderdeel van een spa in het jaar 43 na Christus en gaven het de naam ‘Aquae Sulis’ wat zoiets als ‘De Wateren van Sulis’ betekent. Sulis was een plaatselijke godin. In 1585 kreeg Bath van Koningin Elizabeth I stadsrechten en in 1987 werd de stad toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst. 

Een van de oudste Romeinse badhuizen – Bron: Visit Bath

Het relatief ‘kleine’ stadje is een plek waar jaarlijks veel toeristen komen om te genieten van al het toeristische wat Bath te bieden heeft. Maar in tijden van corona moeten alle trekpleisters een andere oplossing zoeken om het hoofd boven water te houden. Ironisch genoeg, ook in Bath.

Zo vraagt het Koninklijk Theater nadrukkelijk om een bijdrage op de website en andere kanalen. “Zonder de gebruikelijke subsidie zijn wij hard geraakt door de huidige situatie”, valt te lezen op de website. Het inkomen verdient het theater uitsluitend door optredens en kaartverkoop. “En dat staat nu allemaal stil.”

Loading...

Loading…

Toerisme

In 2017 wordt er in een rapport van TourismAlliance beschreven dat er landelijk 206.000 bedrijven actief zijn in de toeristische sector. Een grote hoeveelheid om in een keer op te vangen. Verder staat in het rapport beschreven dat het toerisme in het Verenigd Koninkrijk voor 9,6% zorgt voor alle werkgelegenheid en voor 4,9% van alle export. 9% van het GDP, wat te vergelijken is met het Nederlandse BBP, komt ook voor uit de Britse toeristische sector.

Ook is Bath speelt het toerisme door de jaren heen een belangrijke rol. In 2018 ging er in 470 miljoen Britse pond aan toerisme gerelateerd geld over de toonbank. Een fors bedrag, maar niet gek als je bedenkt dat het op heel veel lijstjes van toeristen over de hele wereld staat.

Door: Wouter Frijns

Iemand die alles weet van de restaurants, bars, cafés en hotels in het Engelse plaatsje is Alexandra Brosens-Doy. Op haar website en Instagram-account ‘Bath Eats’ plaatst zij, met een paar collega’s, reviews over verschillende horecagelegenheden in Bath. Ook tijdens de coronacrisis. In vier jaar is het platform uitgegroeid tot een soort gids die over bijna elk eettentje wel iets weet te vertellen. “En we brengen 99 procent van onze posts niet in rekening”, voegt ze hieraan toe.

Voor haar team stond al een aantal afspraken op het programma, zowel bij restaurants als hotels. “Maar die zijn allemaal geannuleerd. Wel hebben we een overweldigend aantal berichten gehad waarin we complimenten kregen over het verspreiden van de mogelijkheden bij eettentjes of hotels.”

De 24-jarige Alexandra Brosens-Doy heeft al bijna twintigduizend volgers op haar Instagramaccount ‘Bath Eats’

Belang van toerisme voor Bath
Per trein is Bath in anderhalf uur vanuit Londen te bereiken. Na de hoofdstad trekt Bath de meeste toeristen. “Zij spelen een hoofdrol voor de lokale economie in Bath”, benadrukt Brosens-Doy. “Maar”, zegt ze, “misschien niet zoveel als je denkt.” Volgens haar zijn er immers ook veel dagjesmensen uit het Verenigd Koninkrijk zelf. “Bijvoorbeeld voor de spa’s, kerstmarkt en het grote aantal eettentjes of pubs.”

En niet alleen toeristen zijn belangrijk voor de lokale economie. “We hebben hier ook twee grote universiteiten met in totaal ongeveer 25.000 studenten. De meesten zijn tijdens de lockdown naar huis gegaan, uit Bath. Dat neemt een flinke hap weg uit het aantal bewoners die hier overnachten en dus niets uitgeven hier.”

Ook in de parken in Bath is het nog erg rustig, zo is te zien bij een fotograaf uit het stadje op deze post op Instagram.

Inkomsten
De eet- en drinkgelegenheden waar Bath Eats voor heeft gerecenseerd, hebben allemaal iets bedacht waardoor zij toch aan wat omzet kunnen komen. “De eerste paar weken van de lockdown waren voor de horeca in Bath wel wat sloom, maar daarna steeg het aanbod van producten explosief”, legt Doy uit. “Zo werden veel maaltijden thuisbezorgd of boden veel eettenten kookpakketten of groente- en fruitdozen aan.”

Aanvankelijk was afhalen bij de horeca in Bath niet mogelijk. “Maar toen iedereen realiseerde dat de deuren niet snel volledig konden openen, namen zij ook de maatregelen in acht. Nu gaan zij langzaam maar zeker weer open.”

Royal Crescent, de bekendste straat in Bath. Bron: Visit Bath

Ook de gemeente van Bath heeft moeite met de vele missende toeristen. Dine Romero is leider van het council in Bath en vertelt in onderstaand audiofragment over hoe Bath omgaat met het coronavirus en de gevolgen daarvan.

Met twee universiteiten in de oude badplaats spelen studenten ook een belangrijke rol. Romero: ‘’Jaarlijks hebben wij zo’n 25.000 studenten die in en rondom Bath studeren. Er wordt binnen de organisatie van scholen en de counsel gekeken naar hoe wij de studenten kunnen helpen, want zij kunnen hun bijbaantjes in de horeca op dit moment niet uitvoeren om geld te verdienen.’’

Veder wordt er moeite gedaan om mensen weer een veilig gevoel te geven op straat door aparte wegen in gebruik te nemen die afstand tussen mensen moet garanderen en moet er een richtlijn komen voor restaurants en andere winkels zodat deze langzaam het vertrouwen van de consument weer terugwinnen.

Als positief effect ziet Romero dat steeds minder mensen de auto pakken en sneller de fiets: ‘’Je merkt dat het een stukje rustiger is op straat. Dat is niet alleen fijn voor de mensen, maar ook voor de natuur in Bath.’’

Al met al is het voor dus Bath een hele opgave: overleven zonder toeristen. Maar het is zeker mogelijk. Niet alles zal hetzelfde worden als voorheen en er zullen aanpassingen gedaan moeten worden om alles coronaproof te krijgen in de toekomst, maar de lokale bewoners en bestuurders houden de moed erin. 

Zo zijn al een aantal pubs of restaurants in beperkte mate weer geopend. Op twee meter afstand en voornamelijk gericht op afhalen, maar ondernemers spannen zich meer dan in om inkomsten binnen te krijgen. Al zijn dat nog niet de toeristen of studenten, maar de lokale bevolking die hiervoor zorgt.