Joe Biden gaat in november de strijd om het presidentschap aan met Donald Trump. Volgens Biden handelt de president de coronacrisis niet goed, zo liet hij in een statement weten. Hij baseert zijn werkloosheidscijfers op data van kabinetsafdeling The Departement Of Labor (DOL). De afdeling verzamelt informatie over arbeid en werkgelegenheid in Amerika.

‘He ignored the warnings, refused to prepare the country, and wasn’t honest with the American people about what was needed’

Het verwijt van Biden naar Trump dat hij waarschuwingen zou hebben genegeerd zijn gebaseerd op een waarschuwing die de president kreeg van Health Secretary Alex Azar. Hij had op 18 januari 2020 Trump gewaarschuwd voor de bedreiging van het coronavirus. Vervolgens kreeg de president van handelsadviseur Peter Navarro op 29 januari een memo waarin stond dat het virus het leven van een half miljoen Amerikanen zou kunnen kosten.

Op 31 januari voerde president Trump reisrestricties in voor vluchten uit China. Op 24 februari vroeg de regering aan het Congres een aanvullende 2,5 miljard dollar voor de bestrijding van het virus. De tijd tussen de eerste bekende waarschuwing en de eerste coronamaatregelen bedraagt 13 dagen.

Pay Check Protection Program

Biden beweert dat donoren aan de Trump-campagne een voorkeursbehandeling hebben gekregen door disproportioneel veel geld te krijgen. Om bedrijven tijdens de coronacrisis te helpen heeft het Congres (waar de Joe Bidens partij, de democraten, een meerderheid heeft) standaarden bepaald waar bedrijven aanspraak op kunnen maken om werknemers te kunnen blijven betalen.

Monty Bennet, de eigenaar van Ashfourd Group, die de 58 miljoen heeft gekregen, heeft het geld teruggegeven. Maar het bleek te komen door onduidelijke regelgeving achteraf. Dit heeft niets te maken met een voorkeursbehandeling van de president, omdat die niet bepaalt wie het geld krijgt. Datzelfde geldt voor Clay Lacy Aviation. Het bedrijf heeft 27 miljoen ontvangen, maar omdat het aan de standaarden voldeed die het Congress gesteld heeft, niet omdat het bedrijf heeft gedoneerd aan de Trump-campagne.

Een geval apart is Phunware, een telefoon-trackingsbedrijf, dat in 2016 de Trump-campagne heeft geholpen. Het bedrijf had recht op PPP-geld (Pay Check Protection Program) omdat het een bedrijf was onder de 500 werknemers. Maar heeft een lening gekregen die bijna vier
keer zo hoog is als het PPP-bedrag.

Main Street Lending Program

Donald Trump ondertekende op 27 maart The CARES Act: een wet die de economische gevolgen van de COVID-19 pandemie in Amerika moet opvangen. Main Street Lending Program, een plan ter ondersteuning van kleine en middelgrote bedrijven, maakt hier deel van uit. Biden stelt dat er niet één dollar is toegewezen aan dit programma.

Het programma is echter tot stand gekomen met een vermogen van 75 miljard dollar, verstrekt door een afdeling van The CARES Act dat gaat over de schatkist van de overheid. Daarnaast heeft Main Street Lending Program tot maximaal 600 miljard dollar om uit te lenen aan bedrijven. Het programma werkt al in volle gang en bedrijven melden zich massaal aan. Het congres wil het budget zelfs uitbreiden, zo is iets meer dan een week na de claim van Biden bekendgemaakt.

‘Wall Street has gotten the help it needs; Main Street is still waiting’

Dat Wall Street is geholpen door The CARES Act, klopt wel. De wetgeving zou 454 miljard dollar aan verlies van de Amerikaanse effectenbeurs hebben opgevangen. Dat Main Street nog aan het wachten is, klopt daarentegen dan weer niet zoals hierboven is aangetoond.

Conclusie

De conclusie luidt dat Bidens claim grotendeels waar is, alleen wordt veel uit context getrokken. Veel van Bidens verwijten naar Trump zijn ook relatief, ze zijn niet te meten of te controleren. Sommige verwijten zijn gebaseerd op waarheden, maar alle informatie die de zaak nuanceert wordt daarbij weggelaten. Wat we in ieder geval kunnen stellen is dat de campagne om het Witte Huis is begonnen.