Het is maar zeer de vraag of er ook dit jaar feestende jongeren te zien gaan zijn in het Spaanse stapoord Lloret de Mar. Nu Spanje vanaf 21 juni de grenzen in het hele land weer opent, lijkt niets een zuipvakantie aan de Costa Brava meer in de weg te staan. Toch heerst er nog veel onduidelijkheid.

Lotte Kepers, Stan Wagtman & Jules van Dop

Drones boven de stranden en vakken waar je met je handdoekje mag liggen. Wat niemand een paar maanden geleden nog voor mogelijk leek te houden, gaat deze zomer toch echt gebeuren in Lloret de Mar. Het is de enige manier waarop men in de populaire vakantiebestemming toch nog iets van de zomer van 2020 kan maken.

Met mensen op de stranden en in de bars en clubs in de Spaanse stad is in ieder geval weer iets om naar uit te kijken. Op 21 juni heropent Spanje zijn landsgrenzen en dus zijn de toeristen weer welkom. Lloret werkt aan een plan om er tóch een succesvolle zomer van te maken. Tegelijkertijd is er nog veel onduidelijk.

Het is nog altijd de vraag in hoeverre de clubs en restaurants weer volledig en ‘normaal’ open kunnen en hoeveel toeristen er daadwerkelijk naar Lloret afreizen. Het zorgt ervoor dat het voor lokale ondernemers, autoriteiten, reisorganisaties en reizigers nog onzekerheid troef is richting de zomer.

‘De eerste en meest lastigste zomer’

Eric Korver is eigenaar van patathuis De Koe, een Nederlandse take-away gelegen in het centrum van de stad. Tijdens het uitgaan vliegen de bekende broodjes en frikandellen over de toonbank. In februari dit jaar heeft Korver het patathuis overgenomen van de vorige eigenaar. Hij vertelt wat voor zomer het voor hem gaat worden:

Ook voor het Nederlandse eetcafé De Molen is het momenteel een tijd vol onzekerheid. Normaliter zit het terras van De Molen bomvol maar momenteel is er niemand te bekennen. ,,Zolang de grenzen niet open gaan, is het voor ons niet de moeite om open te blijven”, vertelt eigenaar Arthur Timmers. ,,Op dit moment zijn we wel open. Er komen lokale vrienden en kennissen af en toe iets eten en drinken. De moeite is het in ieder geval niet. De kosten gaan natuurlijk gewoon door.” De sfeer in Lloret de Mar is rustig en stil. Timmers: ,,Er is geen enkel hotel open, ondanks dat het wel mag. Alleen de kamers mogen open, dus de gemeenschappelijke plekken niet.”

Examenreis

Terwijl Lloret de Mar er alles aan doet om er een succesvolle zomer van te maken, is het voor sommige jongeren nog maar de vraag of hun vakantie doorgaat. Examenreizen lijken er dit jaar niet in te zitten. De achttienjarige Timo de Zeeuw uit Molenaarsgraaf weet er alles van. De havostudent zou na het behalen van zijn diploma op 19 juni naar Lloret de Mar vertrekken. ,,We keken er al een half jaar naar uit en hadden ons enorm verheugd op het uitgaan. Helaas gaat het allemaal niet door. Heel erg jammer.”

Ondanks dat de reis nog altijd niet officieel geannuleerd is, heeft de tiener zijn stapvakantie wel uit zijn hoofd gezet. Echt zin in een vakantie in Lloret de Mar zonder dat alles open is, heeft hij ook niet. ,,Ik zou er wel het beste van proberen te maken, maar dat het is natuurlijk niet zoals je de vakantie voor je ziet. Het is dan wel zonde van je geld. Je gaat toch voor het stappen.”

Samen met drie vrienden boekte Timo de reis bij reisorganisatie Sunweb. Duidelijkheid is er echter nog altijd niet, aangezien de reis van Timo en zijn vrienden niet officieel is geannuleerd. ,,We wachten nog op een mailtje. We houden de site wel goed in de gaten. Daar wordt ons in ieder geval verzekerd dat we een voucher krijgen als de reis niet door kan gaan.”

Onzekerheid

Voor Camiel Jans is de situatie net wat anders. De zeventienjarige Camiel uit het Brabantse Vianen boekte een reis via jongerenorganisatie GOGO. Die organisatie verzekert de reizigers via hun website dat wanneer er geen representatieve stapvakantie kan worden aangeboden, de reiziger zijn geld terugkrijgt. ,,Ik ben er bang voor dat ze dat deze zomer niet meer gaat lukken. Van de organisatie zelf hoor ik weinig. Ik heb vooral zelf veel research gedaan op de website”, vertelt Camiel.

Camiel Jans boekte eerder dit jaar een vakantie naar Lloret de Mar. Hij vertrekt eind augustus, maar het is nog altijd hoogst onzeker of hij kan gaan. Luister hieronder naar zijn verhaal.

Reisorganisaties

Waar Camiel boekte via de populaire organisatie GOGO, zijn ook GOfun en Beachmasters organisaties die reizen naar Lloret de Mar aanbieden. Alle drie de organisaties verzorgen normaal gesproken complete jongerenreizen met het vliegtuig of de bus.

Om erachter te komen of dit soort reizen ook deze zomer door kunnen gaan, probeerde de redactie in contact te komen met de drie organisaties. Bij zowel GOfun als Beachmasters lukte dit om uiteenlopende redenen niet. GOfun meldde niets te kunnen vertellen over de zomer en de daarop gestelde vragen van de redactie werden vervolgens ook per mail niet beantwoord.

Beachmasters was telefonisch en per mail onbereikbaar. De redactie probeerde meermaals contact op te nemen met de organisatie, maar slaagde hier niet in. Het moet frustrerend zijn voor de in onzekerheid verkerende jongeren die bellen voor informatie.

Verwarring

In een statement op de website van Beachmasters staat dat het erop rekent dat de reizen deze zomer nog door kunnen gaan. Dit omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken op 15 juni een verandering inzet van code oranje naar code geel voor Schengenlanden. Dit houdt in dat er voor die landen niet langer een negatief reisadvies geldt, maar er wel veiligheidsrisico’s aan verbonden zijn.

Beachmasters meldt dat de reiziger er vanuit kan gaan dat wanneer reiziger afreist, de organisatie ervoor zorgt dat het veilig is. Opvallend is dat GOfun juist alle jongerenreizen tot 31 augustus al heeft geannuleerd, omdat de organisatie het niet verantwoord vindt om in deze periode grote groepen feestende jongeren op reis te laten gaan. De getroffen reiziger krijgt het bedrag terug in de vorm van een voucher.

GOGO
GOGO gaat er vooralsnog vanuit dat de stapvakanties naar Lloret de Mar doorgaan. De reizen zijn tot en met 30 juni geannuleerd, maar de verwachting van GOGO is dat de reizen vanaf deze datum wél weer door kunnen gaan. GOGO geeft aan dat de veiligheid voorop staat en zij de reiziger van tevoren uitgebreid informeren over de veiligheidsmaatregelen.

,,Het is realistisch dat er reisorganisaties gaan omvallen”
Mirjam Dresmé, woordvoerder ANVR

Duidelijkheid over de busreizen kon GOGO lange tijd niet verschaffen. Inmiddels is duidelijk dat de busreizen niet door kunnen gaan. GOGO verzekert echter te proberen de gecancelde busreis kosteloos om te boeken naar een vliegvakantie, zodat de vakantie toch door kan gaan.

Als de GOGO-reiziger toch wil annuleren, heeft hij de keuze om de vakantie om te boeken, te kiezen voor een voucher of de vakantie volledig te annuleren.

Reisadviezen

De verschillen in aanpak tussen organisaties als GOGO, GOfun en Beachmasters zijn zichtbaar. GOfun annuleerde al zijn reizen, maar GOGO en Beachmasters volgen nog het advies van het ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging voor Reisondernemingen). Het ANVR brengt op basis van de beslissingen van Buitenlandse Zaken en het RIVM een advies uit richting de reisorganisaties. ,,Tot 18 juni is ons advies om niet essentiële reizen niet door te laten gaan. We verschuiven de datum steeds een klein stukje, zodat we ruimte open laten voor wanneer reizen wél weer kan. Er rest niets anders dan wachten”, vertelt ANVR-woordvoerder Mirjam Dresmé.

Op deze manier hoopt het ANVR het beste te bewerkstelligen voor de zo hard getroffen reisorganisaties. Volgens Dresmé kan het bijna niet anders dat er reisorganisaties zullen omvallen. ,,Dat is bijna zeker. Het is een heel realistisch scenario. Vanaf februari zijn de organisaties alleen maar bezig met teruggeven, terwijl er geen cent binnenkomt. De meesten hebben een omzetdaling van 75 tot 80 procent. Dat houdt een organisatie niet lang vol”, aldus Dresmé.

‘Bier met een rietje’

En dus hopen alle betrokkenen dat het snel weer ‘normaal’ wordt in Lloret de Mar en de jongeren weer kunnen gaan feesten. Dat geldt ook voor de 62-jarige Toon van Zantvoort, die al 35 jaar in Lloret de Mar woont. Hij is eigenaar van GoAprèsski Cartoon, een kroeg in het hartje van de stad. Zijn bar is dit seizoen nog niet open geweest, totaal anders dan gebruikelijk. ,,Normaal gesproken draaien we nu al volle avonden. De eindexamenleerlingen zijn er meestal al voor juli of augustus. Nu zijn de straten leeg en is het stil ‘s nachts”, vertelt hij.

Hoe druk het normaal gezien is in GoAprèsski Cartoon in juli.

Vanaf half juni mag Toon de deuren van zijn zaak weer openen. Alleen de plaatselijke bevolking is dan nog maar welkom. Zodra de Spaanse grenzen opengaan, is hij klaar voor de feestende toeristen. ,,Ik heb ook contact met reisorganisatie GOGO. We zijn onderdeel van hun kroegentochten. Zij stuurden me een mailtje met de mededeling dat zij er ook klaar voor zijn.”

Discotheken en kroegen mogen dan open met een derde van de gebruikelijke capaciteit. Toon kijkt met een positieve blik naar het aankomende zomerseizoen en ziet geen reden waarom de toeristen weg zullen blijven uit Lloret de Mar. ,,Ik kan 220 man kwijt in mijn kroeg. Wel moeten we aan bepaalde eisen voldoen. Het barpersoneel moet bijvoorbeeld handschoenen en een mondkapje dragen. Ook ga ik pompjes met handgel plaatsen en verzoek ik de stappers om naar beneden te niezen en hoesten.”

Stappen met een mondkapje op

Er zijn veiligheidsmaatregelen opgesteld door twee belangenverenigingen, om de Spaanse clubs zo snel mogelijk weer open te krijgen. Zo moeten mensen in hun persoonlijke dansvierkantje dansen en wordt de stappende toeristen aangeraden om een mondkapje te dragen. Vooral voor het personeel is dat van belang, zegt de organisatie Nightlife Spain tegen The Mirror. De organisatie rekent op het verantwoordelijkheidsgevoel van de gast.

Bij de bar zullen waarschijnlijk schermen tussen het barpersoneel en de gasten worden geplaatst. Ook zal er worden gewerkt met rietjes, zodat niemand een glas met zijn lippen aan hoeft te raken. Daarnaast is er een streng toiletbeleid om te voorkomen dat daar te veel mensen bij elkaar zijn.

‘Toerisme is dé industrie van Lloret de Mar’

Ook burgemeester Jaume Dulsat hoopt dat het leven in Lloret de Mar snel weer opgepakt kan worden. ,,De hele toeristische industrie van de stad is stopgezet door het virus. Wij hebben geen fabrieken; wij hebben de stranden.” Voor dat laatste zijn ook maatregelen getroffen. Zo wordt het strand onderverdeeld in drie blokken. ,,Het ene blok is voor gezinnen, het andere blok voor koppels en vrienden en het laatste blok is voor ouderen. Zo houden we de afstand tussen de groepen.”

Volgens Dulsat zijn ze discotheken en clubs de laatste plekken die open zullen gaan. Hij hoopt dat die over twee of drie weken hun deuren kunnen openen, mits ze aan maatregelen voldoen. Het aantal bezoekers dat in de discotheken mogen komen staat volgens hem nog niet vast. Die keus ligt bij de Spaanse overheid. Hij gokt zelf op zo’n vijftig tot zestig procent van de normale capaciteit.

Bekijk het uitgebreide interview met burgemeester Jaume Dulsat hier:

Tot nu toe zijn clubeigenaren en restauranthouders nog niet veel wijzer geworden, net zoals jongeren die naar de stad zouden afreizen. Zelfs voor burgemeester Jaume Dulsat is de komende zomer nog onzeker. Een ding is wel helder; de clubeigenaren, restauranthouders en de burgemeester zijn bereid er een succesvolle zomer van te maken in Lloret de Mar.