Een dode butskop is maandag 7 september aangespoeld op de stranden van Terneuzen. Eerder werd deze butskop, samen met haar jong, al gespot in zowel de Ooster- als de Westerschelde. Uit onderzoek van Universiteit Utrecht blijkt dat het dier is aangevaren door een groot schip; de wond is haar fataal geworden.

Een butskop is een walvissoort die hoort onder de spitssnuitdolfijnen. Normaal gesproken komen ze alleen voor in het noorden van de Atlantische Oceaan of de Noordelijke IJszee. De dieren zijn dus flink verdwaald geraakt. ‘De afgelopen maand zijn de butskoppen niet alleen hier in Zeeland gespot, maar ook aan de kust van omringende landen zoals: Ierland, Engeland en België,’ vertelt Annemarie van den Berg, woordvoerder van SOS Dolfijn. ‘Uit onderzoek moet nog blijken waarom de butskoppen hier zijn, maar we denken dat er iets is geweest wat hun leefgebied verstoord.’

Het jong zwemt nog ergens in de Westerschelde rond. SOS Dolfijn is er zeker van dat hij het ook niet zal overleven. ‘Eigenlijk zien we dat butskoppen vrijwel altijd aanspoelen als ze in de ondiepe wateren van de Noordzee terecht komen,’ zegt Van den Berg. ‘Deze dieren leven normaal gesproken in wateren die een kilometer diep zijn. De kans dat ze in de Noordzee overleven is heel klein. Daarbij is het erg aannemelijk dat het jong nog zoogde bij zijn moeder. Wij hebben geen hoop voor de jonge butskop.’

Omdat het dier te groot is om te vervoeren, worden alleen de organen door de Universiteit van Utrecht onderzocht. Hieruit moet blijken hoe het komt dat de dieren zich zo ver uit hun territorium bevinden.