Coca-Cola gaat beginnen met het volledig recyclen van zijn kleine flesjes. Als dé grootste drankenmultinational van de wereld zou dit verandering te weeg kunnen brengen. Michiel Roscamadding, onderzoeker van de Plastic Soup Foundation, vindt dat dit al eerder had gekund.

Coca-Cola heeft in 2018 duurzaamheidsdoelen opgesteld, daarin staat onder andere het recyclen van zijn flessen.  Na Zweden is Nederland het tweede land in de wereld waar de frisdrankenfabrikant al zijn flessen recycled. ‘’Tegen 2025 willen we erin slagen honderd procent van de verpakkingen die we op de markt brengen weer in te zamelen. Zodat deze niet eindigen als zwerfafval én we ze kunnen gebruiken als grondstof voor nieuwe verpakkingen,’’ zegt Naoual, medewerker van Coca-Cola Nederland.

Om het doel te behalen moeten zoveel mogelijk flessen na gebruik teruggehaald worden. Daar zorgt het statiegeldsysteem voor. Vanaf juli 2021 wordt dit systeem ook op kleine flesjes ingevoerd. ‘’Coca-Cola was eerst heel erg tegen het statiegeldsysteem. Door hun duurzaamheidsdoelen om geen nieuw plastic meer te gaan gebruiken weten ze nu hoe belangrijk statiegeld eigenlijk is,’’ zegt Michiel Roscamadding. ‘’In het Midden-Oosten en Aziatische landen is er geen statiegeldsysteem. Ik denk dat het dus een enorme opgave is om alle flessen te gaan recyclen.’’

Coca-Cola Nederland bespaart met deze actie 10.000 ton nieuw plastic. Daarnaast levert het een CO2 besparing op van 21 procent uitstoot per jaar op onze flessen. Michiel Roscamadding van de Plastic Soup Foundation: ‘’Ze willen uiteindelijk toch zoveel mogelijk flesjes verkopen, in zoveel mogelijk landen, aan zoveel mogelijk consumenten. Dus het is de vraag of het wel gaat lukken om alle flessen over de hele wereld te gaan recyclen.’’