Slecht nieuws voor de mensen die een vakantie naar een Grieks eiland hebben geboekt: het reisadvies is namelijk aangescherpt van code geel naar code oranje. Dat houdt in dat alle niet noodzakelijke reizen worden geannuleerd. Dat meldde het Ministerie voor Buitenlandse Zaken dinsdag

Deze maatregeling vindt plaats omdat het aantal coronapatiënten in het vakantieland flink is gestegen de afgelopen tijd. Reizigers die terugkomen wordt dringend geadviseerd om tien dagen in quarantaine te gaan. Voor het schiereiland Peloponnesos en het vaste land blijft voorlopig nog wel code geel van kracht, doordat er daar minder besmettingen zijn 

Eerder vandaag liet vliegtuigmaatschappij TUI weten dat zij op dit moment zo’n 6500 reizigers in Griekenland hebben zitten op tien verschillende bestemmingen“Zij zullen zoveel mogelijk op hun oorspronkelijke terugvlucht naar Nederland terugreizen de komende week. De geplande vluchten gaan voorlopig leeg heen en brengen alleen passagiers terug”, staat in een persbericht van TUI. Voor reizigers die na 15 september terug zouden keren naar Nederland, wordt op dit moment geïnventariseerd welke vluchtmogelijkheden kunnen worden ingezet om hen ook binnen een week naar huis te halen. Ook Corendon biedt haar 3500 reizigers in Griekenland de mogelijkheid aan om eerder naar huis terug te keren. 

Teo en Esmeralda runnen een restaurant op een van die bestemmingen, namelijk het eiland Karpathos. Zij hebben de gevolgen van het coronavirus gemerkt. Teo heeft afgelopen zomer zijn restaurant moeten sluiten en omschrijft de sfeer als ‘erg afwachtend’. “De onvoorspelbaarheid van het virus beïnvloed elk restaurant hier. Opengaan kost veel geld, en daarnaast is de kans op verlies draaien erg groot omdat er weinig toerisme is.” Zijn vrouw Esmeralda vertelt dat ze nog wel een beetje toerisme hadden verwacht deze maand, maar daar kunnen ze nu wel naar fluiten. “De meeste vakantiegangers komen vanuit Nederland. Wij snappen ook wel dat veiligheid vooropgaat, maar het is alsnog een teleurstelling.”