Op de internationale dag van de fysiotherapie vertelt woordvoerder van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapeuten Pieter Vonk dat de sector flink is aangetast door Covid-19. Hij laat weten dat de sector hard getroffen is. “Fysiotherapeuten gingen van zestig à zeventig patiënten per week, naar nul.”

“Naast het feit dat we er later achter kwamen dat de coronapatiënten langer moesten revalideren, hebben de praktijken ook een financiële klap gekregen.” vervolgt de persvoorlichter, “De vestigingen waren genoodzaakt om maar liefst twee maanden de deuren te sluiten. Dat is natuurlijk een flinke klap voor de omzet van de fysio’s, want de huur van het pand en andere vaste kosten moesten net als de maanden voorheen gewoon betaald worden.”

Niet alleen de KNGF en fysiotherapeuten ondervinden de problemen, ook de studenten fysiotherapie kampen ook met de gevolgen van het virus. “In het begin mocht er niemand de praktijk in en kregen patiënten via videogesprekken advies van hun fysio.’ begint Sidney Jacobs, studente fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht. “Nu mogen we gelukkig weer met mensen in de praktijk werken. Wanneer we minder dan anderhalve meter afstand houden, zorgen we dat we mondkapjes op en handschoenen aan hebben.”

Volgens het rapport FysioFacts van de KNGF uit 2019 nemen de zelfstandige therapeuten toe en nemen praktijken met meerdere mensen in dienst af. Een pandemie waarbij specialisten niet hun werk kunnen uitoefenen kan funest zijn voor de continuïteit van een firma.

De heer Vonk vertelt dat iedere praktijk andere plannen heeft voor de nabije toekomst. “Een fysiotherapeut met een lange wachtlijst kan deze snel wegwerken. Hoe meer patiënten, hoe meer inkomsten. Maar niet iedereen heeft die luxe. Elke fysiotherapeut zal dit jaar als slecht beschouwen.”