8 september 2020 ­­–  De Japanse sportminister liet deze week weten dat de Olympische Spelen koste wat het kost doorgaan. Nederlands kampioen skateboarden Douwe Macaré (28) maakte kans om dit jaar op de Spelen staan, maar dat ging niet door. Hij heeft tijdens de coronacrisis niet stilgezeten, en dat is nu in zijn voordeel. 

Het is nog onduidelijk of Macaré naar de Olympische Spelen kan gaan. Om verzekerd te zijn van een ticket moet je bij de beste zestien op de Olympische ranglijst staan. Dit wordt bepaald door middel van kwalificatiewedstrijden. Hij stond op de 23e plaats voor alle wedstrijden stil lagen. Langzaam maar zeker moeten de wedstrijden weer beginnen, maar wanneer is nog onzeker. “Bij een internationale wedstrijd doen er rond de twintig landen mee, dat is dus op dit moment nog erg onverantwoord.” Bang voor het coronavirus is Nederlands kampioen skateboarden niet: “Als ik naar de Spelen mag, dan ga ik.”

Nederlands kampioen

Afgelopen zondag werd Macaré voor het tweede jaar op rij Nederlands kampioen. In eerste instantie verwachtte Macaré niet dat hij de titel zou pakken. “Ik was nog wel fit ondanks dat de internationale wedstrijden stillagen door het coronavirus”, vertelt hij. In maart kreeg hij de sleutels van zijn eigen privésportschool wat ervoor zorgde dat hij in vorm bleef. “Ik ben elke dag blijven sporten en was veel aan het hardlopen. Wat dat betreft ben ik een echte atleet.” De skateparken waren gesloten, waardoor hij veel op straat trainde.

Erg stil

De finales op zondag konden gevolgd worden via een livestream, fysiek mochten er geen mensen bij zijn, alleen deelnemers en mensen van de organisatie. “Dat was erg jammer,” vindt Douwe. “Normaal gesproken is zo’n wedstrijd bombastisch: er wordt geschreeuwd wanneer je tricks goed lukken. Er heerst altijd zo’n toffe sfeer en het is er altijd gezellig. Dit keer was het erg stil.”