Eindhoven- De film Tenet van regisseur Christopher Nolan heeft in de eerste twee weken een omzet behaald van ruim 2,1 miljoen euro in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van Film Distributeurs Nederland (FDN). Daarmee heeft de film het bezoekersaantal record verbroken van 2020.

Volgens Warner Brothers heeft de film wereldwijd een omzet van 200 miljoen dollar behaald in de eerste twee weken, Tenet heeft daarmee het record verbroken van meeste bezoekers in 2020 in Nederland.  Het is extra bijzonder gezien de omstandigheden en aanpassingen die de bioscopen hebben moet maken. Zo kunnen er maar een beperkt aantal mensen in een zaal zitten om de anderhalve meter te waarborgen. De film die gaat over een geheime agent die gebruik maakt van een soort tijdsomkering door het woord ‘Tenet’ uit te spreken.

[tekst gaat verder onder de video]

Strenge regels

De bioscopen zijn sinds 24 juni weer grotendeels open, maar hebben wel de nodige aanpassingen moeten maken. Pathé Nederland heeft zich net zoals horecagelegenheden te houden aan strenge regels. Zo kunnen bezoekers alleen nog via pin betalen, wordt hen verzocht de kaartjes online te kopen, zijn er looproutes uitgezet, mogen bezoekers niet eerder dan 15 minuten voor aanvang naar de bioscoop komen en wordt er een in-en-uitlooptijd gehanteerd.

Bjorn Christians is een filmstudent aan de filmacademie in Eindhoven en sinds 24 juni meerdere malen naar de bioscoop geweest. Zo zag hij Tenet in de bioscoop “Bij de Vue was alles goed geregeld zij hadden duidelijke richtlijnen om de anderhalve meter te waarborgen. In de filmzaal heb je bijvoorbeeld twee stoelen leeg tussen de persoon en één rij achter je en voor je zit ook niemand.” Aldus Christians. “Ik persoonlijk vond het bij de Pathé een stuk onduidelijker. In de zaal zaten er ook steeds twee legen stoelen tussen, maar daarnaast waren er niet echt aanpassingen.”

Volgens de eerstejaars filmstudent is het begrijpelijk dat de film het bezoekersrecord van 2020 heeft verbroken. “Ik denk dat Tenet ook wel geluk heeft gehad. Mensen wilde weer naar de bioscoop na 20 weken sluiting. Tenet is de eerste echte blockbuster sinds de heropening. Filmfans hebben lang moeten wachten en ik denk dat dit de reden is dat zoveel mensen hem al hebben bekeken. Daarnaast heeft de regisseur een hele goede naam door eerder werk zoals Dunkirk of The Dark Knight. Het is een soort ‘Nolan-effect’.

Of Tenet de andere films van Christopher Nolan gaat passeren met inkomsten valt nog niet te zeggen.