SPARKS, een van de grootste piratenbendes van de moderne tijd, is opgerold. De jongeren gaan hier echter weinig van merken.”De motivatie om te downloaden werd minder door een groter aanbod van legale content”, zegt Sjoerd de Boer, woordvoerder van de Piratenpartij.

De Boer voorspelt dat de arrestatie bij jongeren onopgemerkt voorbij gaat.”Downloaden de jongeren helemaal niets? Natuurlijk wel, maar de invloed van het downloaden is marginaal te noemen.” Hij vertelt hoe er vroeger geen Netflix bestond. “Films en muziek kwamen pas maanden later aan in Nederland, terwijl in andere landen al het hoogtepunt was geweest. De tijden zijn veranderd met alle streaming diensten. Jongeren groeien op in een wereld waar alles bereikbaar is met een druk op de knop.”

De bende was nog druk bezig met het produceren van illegale content voor de arrestatie. De American Department of Justice werd toegefluisterd waar de locatie van de bende was. Sinds de arrestatie daalde het aantal nieuwe illegale bestanden met 91,5 procent. Vorige week waren dat er nog ongeveer tweeduizend. Na de arrestatie kwamen er nog maar honderdzeventig documenten vrij. Nu.nl meldde afgelopen maandag dat het bijna nooit voorkomt dat een grote bende zoals SPARKS wordt opgerold.

Foto:bij alcomm.