UTRECHT – De fanatieke aanhang van FC Utrecht, beter bekend als de Bunnikside, en de Supportersvereniging FC Utrecht zijn boos op de KNVB. Zij uiten kritiek op de verplaatsing van de Eredivisiewedstrijd FC Utrecht – AZ. ‘’De KNVB is zeer ongeloofwaardig’’, vertelt Teun den Hartog namens de Supportersvereniging FC Utrecht.

Door: Max de Kok

De KNVB komt met dit besluit nadat AZ het verzoek indiende om een vrij weekend aan te vragen zodat de Alkmaarders zich goed kunnen voorbereiden op de voorronde Champions League-wedstrijd tegen het Oekraïense Dynamo Kiev op dinsdag 15 september.

Slechte seizoensvoorbereiding AZ

Teun den Hartog geeft aan waarom hij denkt dat AZ het verzoek laat heeft ingediend. ‘’AZ heeft een slechte voorbereiding gehad. In december zijn ze beter ingespeeld en denken ze meer kans te hebben om te winnen.’’

‘’Ik denk dat de kans aanwezig was dat FC Utrecht te sterk zou zijn en dat het voor AZ geen goede start zou zijn geweest om in Europa te beginnen, terwijl de KNVB dit al 3 weken van te voren wist. Met de affaire van Ajax in de Champions League duurde het een week voordat AZ een reactie kreeg van de KNVB’’, vertelt Mike Vermeulen, fanatiek FC Utrecht-supporter en eigenaar van de website www.bunnikside.nl.

‘’Op dinsdag 15 of woensdag 16 september zou de wedstrijd Dynamo Kiev – AZ gespeeld worden. Eind vorige week werd duidelijk dat de wedstrijd op dinsdag gespeeld wordt. Daarna vroeg AZ om uitstel. Het kon het dus niet veel eerder worden aangevraagd’’, aldus Marius Wiegman. Wiegman is AZ-supporter en beheerder van de website www.azfanpage.nl.

Teleurgesteld in KNVB

Vermeulen en Den Hartog zijn teleurgesteld in de KNVB. ‘’De KNVB had voor FC Utrecht een andere openingswedstrijd kunnen kiezen in het jubileumjaar’’, betoogt Vermeulen. ‘’De KNVB is zeer ongeloofwaardig. Ze houden geen rekening met FC Utrecht, terwijl dit de aftrap van ons 50-jarige jubileum is’’, laat Den Hartog weten.

Marius Wiegman vindt het ook jammer dat de wedstrijd wordt verplaatst: ‘’Iedereen keek uit naar de opening van de Eredivisie en FC Utrecht-AZ is een mooi affiche. Wij kunnen ons daarom zeker vinden in de frustratie van Utrechtse kant.’’

Kritiek op KNVB via Twitter

Ook op Twitter uit de Supportersvereniging FC Utrecht kritiek. Den Hartog is het nog steeds eens met die woorden: ‘’Dit is de derde keer in korte tijd dat de KNVB ons tekort doet. De wedstrijd tegen Ajax werd uitgesteld vanwege de wind. Hierdoor hebben we een wedstrijd minder gespeeld. Als we deze wedstrijd wonnen, speelden we nu Europees voetbal. De bekerfinale is in heel Europa gespeeld, behalve in Schotland en Nederland waardoor Feyenoord nu rechtstreeks geplaatst is voor de Europa League. Over het gedrag van de KNVB rond de aanslag in Utrecht is ook genoeg bekend. Kortom: het is geen toeval meer.’’

Nieuwe speeldatum

De wedstrijd wordt ingehaald op zondag 27 december. Teun den Hartog spreekt zich kritisch uit over deze datum: ‘’Die datum is waardeloos. Nu kan iedereen kerst gaan vieren, behalve onze club.’’

Marius Wiegman heeft ook een mening over de nieuwe speeldatum: ‘’27 december is vrij laat. AZ en FC Utrecht lopen daardoor de hele eerste competitiehelft een wedstrijd achter en dat is niet wenselijk. Wellicht dat de wedstrijd nog in september ingehaald kan worden bij uitschakeling van AZ in de voorronde Champions League.’’

Door de verplaatsing van FC Utrecht – AZ trappen sc Heerenveen en Willem II aankomende zaterdag het nieuwe Eredivisieseizoen af.