Suzanne Schulting (22) en Itzhak de Laat (26) namen maandag van de KNSB-directeur deze eer in ontvangst. Beide shorttrackers kregen deze prijs omdat ze op het EK in januari een medaille voor Nederland binnengesleept hebben.

Over de winnaar Suzanne Schulting, shorttrackster van het jaar was volgens KNSB-woordvoerder Carl Mureau geen enkele twijfel mogelijk. “De prestaties die ze dit jaar heeft neergezet tijdens het EK en de World Cup in Dordrecht zeggen genoeg.” Door corona is er maar één top-toernooi geweest dit jaar, toch is de nominatie volgens Mureau alsnog volledig op zijn plaats. “Er zijn voldoende andere wedstrijden geweest, het WK is het enige wat wij echt missen in onze beoordeling. Verder zijn de winnaars overtuigend beter dan de concurrentie en daarom hebben wij gewoon de prijs uitgereikt.”

 

Itzhak de Laat

Bij Itzhak is de weg blijkbaar minder makkelijk geweest dan die van Schulting. Rijcko Treep, schaatsjournalist bij schaatsen.nl: “Itzhak is een bijzondere shorttracker, hij kwam altijd wel goed mee met de rest, maar hij kon nooit een medaille pakken. Gedurende zijn carrière bewees hij dat hij bij de top hoort, maar een podiumplaats had hij nog niet gepakt. Toen kwam het EK en won hij uiteindelijk een zilveren medaille.Bij hem is het geloof in eigen kunnen het probleem. Hij kan het, maar hij heeft vaak getwijfeld of hij wel echt zo goed is.”

Toernooien

Volgens Mureau was het EK een hoogtepunt voor Nederlandse shorttrackfans en de belangrijkste reden was de prestatie van De Laat”Hij heeft op dit toernooi gewoon de beste Nederlandse prestatie neergezet in jaren bij de mannen. Door deze prestatie heeft hij zijn doorbraak bewezen.”

De twee shorttrackers ontvingen de prijs: een fotoafdruk van hun overwinning op het EK en een waardecheque voor een luxe diner. Na de uitreiking zijn ze afgereisd naar Frankrijk om te trainen in voorbereiding op de Europees- en wereldkampioenschappen volgend jaar.

Tijdlijn volgt nog