De gemeente Rotterdam gaat het vuurwerkverbod niet intrekken en neemt dus geen voorbeeld aan Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema had eerder aangekondigd dat handhaving van het verbod door coronacrisis onmogelijk zou worden, maar daar gaat Rotterdam dus niet in mee.

Amsterdam verwacht rondom de jaarwisseling veel extra drukte waardoor de agenten en boa’s met te weinig aantallen zullen zijn. Om deze reden word het vuurwerkverbod verplaatst naar volgend jaar. Saskia Pessy, woordvoerder van de gemeente Rotterdam, geeft echter aan dat het verbod in Rotterdam zal standhouden. “Dat is honderd procent zeker.  Op dit moment zijn we bezig om een plan te maken om dit te kunnen handhaven.” De Rotterdamse gemeenteraad heeft in april een raadsvoorstel geaccepteerd om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen. Hierdoor kon een totaal vuurwerkverbod worden ingevoerd.

 Kritiek

Niet iedereen steunt dit besluit van de gemeente van Rotterdam. Maurice Meeuwissen, fractievoorzitter van de PVV in de Rotterdamse gemeente, was al geen fan van een totaal vuurwerkverbod. “Hopelijk komt Rotterdam ook tot inkeer in navolging van Amsterdam wat dit totale vuurwerkverbod betreft. Dat verbod is sowieso nauwelijks te handhaven.” Nu er meer agenten en handhavers nodig zijn om de corona-maatregelen na te leven zal dit volgens hem nog erger zijn.

De actiegroep Vuurwerkfederatie reageert met felle kritiek. “Wij zijn erg benieuwd naar het plan van Gemeente Rotterdam om te zien hoe ze dit gaan handhaven.” Vuurwerkfederatie strijdt al langere tijd tegen het vuurwerkverbod en ze vinden het onbegrijpelijk dat het wordt doorgezet. “Het verbod in Rotterdam wordt een flop. Er is waarschijnlijk veel meer schade door illegaal vuurwerk, nu knalvuurwerk en pijlen verboden zijn. Er zal ook meer geweld zijn tegenover hulpverleners omdat deze ruim ondervertegenwoordigd zijn tijdens oudjaarsnacht.”