Het reisadvies voor de Griekse eilanden is naar oranje gegaan. Bij het horen van dit nieuws gaan als vanzelf de gedachten terug naar afgelopen zomer, toen grote groepen jongeren feestend door de straten van Chersonissos gingen. Maar is dat ook de reden voor het verslechterde reisadvies?

Hoewel veel jongeren hun reis naar de Griekse uitgaansparadijzen annuleerden, waren er toch overal op sociale media beelden te zien van grote bootfeesten en overvolle clubs. Was het echt zo dramatisch gesteld met het naleven van de coronaregels, of is dat alleen maar het beeld dat naar buiten kwam? Het ANVR, de brancheorganisatie voor reisorganisaties, durft geen harde uitspraken te doen over de invloed van jongerenreizen op het reisadvies. “Maar ik kan me inderdaad voorstellen dat feestende jongeren daar niet heel goed voor zijn geweest. Een feestje kun je niet op anderhalve meter vieren”, zegt een woordvoerder van de ANVR.

De  achttienjarige Julia van Kouterik ging deze zomer naar Rhodos toe, en maakte het van dichtbij mee. “Op het eiland zelf hielden jongeren zich eigenlijk helemaal niet aan de regels, ook omdat de locals er helemaal niks om gaven. Zij voelden zich bijna onschendbaar.”

Maar er zijn ook jongeren die bewust niet naar Griekenland gingen. Jonathan Rozendaal is negentien jaar en zou afgelopen zomer naar ‘Cherso’ toe gaan. “Mijn vrienden en ik zagen het uiteindelijk toch niet zitten om te gaan. De onzekerheid of je achteraf wel gewoon terug naar huis zou kunnen was toch te groot, waardoor we gewoon in eigen land op vakantie gingen.

Wat gebeurt er nu met de jongeren die nog op vakantie zijn? ANVR: “Zij mogen kiezen of ze naar huis gaan of daar nog blijven. Ze moeten toch 2 weken in quarantaine als ze terugkomen, dus ze kunnen eigenlijk net zo goed blijven”.

Loading...

Loading…