Ruim 73% van de Nederlanders geeft aan dat het goed met hun gaat tijdens de Corona Crisis. Veel mensen konden zich aanpassen aan de maatregelen; blijkt uit een onderzoek van EenVandaag. Mentaal kunnen mensen wel last van de isolatie hebben, dat ontwikkeld zich in psychische klachten.

Meer dan de helft (52%) van de ondervraagde ouderen (65+) zegt geen last te hebben van mentale klachten. Bij jongeren is dat een op de vier jongeren (onder de 35) die geen last heeft  van lichte klachten, zoals veel piekeren of prikkelbaar zijn, of serieuzere klachten zoals depressiviteit of paniekaanvallen. Van de ruim 25.000 ondervraagde geeft meer dan tachtig procent aan dat het niet slecht gaat. Mensen zijn vooral blij dat zijzelf, vrienden en familie gezond zijn. Ruim drie op de vier zegt nu gewend te zijn aan de regels die rond april begonnen.

De meest voorkomende psychische klachten zijn stress, eenzaamheid en vermoeidheid. Jongeren merken deze klachten vaker dan andere leeftijden. “Een reden hiervoor kan zijn dat jongeren niet meer hun oplaadpunt hebben.” zegt gedragspsycholoog Sam Frijnts van het Happiness Lab ( een bedrijf dat zich richt op geluk)  uit Nijmegen. “Dingen zoals feestjes en sporten kan niet altijd meer terwijl je daar wel energie uit haalt.” Ouderen hebben deze oplaadpunten ook nodig, maar die zijn minder heftig veranderd.