De KNVB kwam vandaag naar buiten met drie scenario’s mocht de competitie vroegtijdig beëindigd worden door het coronavirus. Alle clubs hebben hiermee ingestemd met deze scenario’s. Maar hoe zit het met de voetbalteams die weinig geld op de bank hebben staan, wat zijn de risico’s en overleven  zij de tweede klap?

“Voor sommige clubs gaat het heel lastig worden om er bovenop te komen mocht de competitie vroegtijdig worden beëindigd.” Aan het woord is Marjan Olfers, Hoogleraar Sport en Recht. “Ten minste zeven clubs staan er op dit moment slecht voor en hebben eigenlijk geen vet meer aan de botten. Het is natuurlijk mogelijk dat een paar clubs omvallen. Dat geeft nieuwe kansen en dat kan leiden tot een sterkere competitie.”

De coronacrisis gooide vorig seizoen al roet in het eten voor de Eredivisie. De KNVB koos ervoor om de competitie stil te zetten. Een aantal club is het niet eens met deze beslissing. Na een lange stop mag er dit jaar weer gevoetbald worden, maar volle stadions zijn nog uit de ban. Juist die kaartenverkoop is belangrijk voor de kleinere clubs. Olfers: “De coronacrisis is eigenlijk gewoon het laatste zetje. De KNVB heeft ze geholpen waar het kan, maar dit is echt iets dat de clubs moeten regelen met de stadions en de spelers. Dat zijn de grootste kostenposten.”

Mocht een club omvallen dan heeft dit geen verdere gevolgen voor de competitie, vertelt Olfers “Voor de start van het seizoen is er al overleg geweest. Mocht een club het niet redden, dan zijn ze failliet en kunnen ze niet meedoen in de competitie. Die zullen dan verdwijnen.”

Dit weekend rolt de bal voor eeerst in de Eredivisie. En hopelijk, voor sommige verenigingen, blijf hij rollen