Relatief meeste wildplassers op de bon in Valkenburg

Brabant- Als het gaat om wildplasboetes loopt Tilburg aan kop in Brabant, een statistiek (CJIB) waar de kruikenzeikers niet al te trots op moeten zijn. De gemeente Tilburg grijpt vooralsnog niet in.

Lars Spijkers, 9 september 2020 NIEUWSREDACTIE

Steeds meer mensen worden betrapt op wildplassen in Nederland, het aantal boetes is vorig jaar van 13 duizend tot ruim 17 duizend boetes gestegen. Dat zijn zo ongeveer 50 boetes per dag, die omgerekend zo’n 2,5 miljoen euro aan boete geld opleverden.

Wildplassen in Brabant

Tilburg loopt dan wel voorop in Brabant omtrent het wildplassen, maar de rest van Brabant kan er ook wat van. Volgens cijfers van het centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is Brabant de tweede provincie met de meeste wildplasboetes, net achter de randsteden. Tilburg telt zo’n 540 boetes, gevolgd door Eindhoven met 460 boetes en op de derde Brabantse plaats komt Breda met ongeveer 410 boetes.

Tilburg loopt dus voorop in Brabant met zo’n 540 boetes, wat omgerekend 75.600,- euro aan boete opbrengst is. Dat komt neer op 33% van de landelijke opbrengst.

Openbare toiletten

Tilburg telt maar weinig openbare toiletten in de binnenstad, namelijk maar drie. Dat is iets heel anders dan in bijvoorbeeld Amsterdam, waar deze toiletten om elke hoek staan.

Gemeente Tilburg is niet erg blij met de statistieken, verschillende pogingen om het wildplassen tegen te gaan lijken niet te helpen: ‘We doen er alles aan om de mogelijkheid wild te plassen tegen te gaan. We hebben er zelfs voor gezorgd dat er Urilifts (toiletten die uit de grond komen) in het uitgaansgebied van Tilburg zijn geplaatst, maar tot dusver helpt dat helaas nog niet veel.’

Uitgaansleven

Een bewoner naast het uitgaansgebied vertelt dat het vooral tijdens het uitgaan mis gaat. ‘Ik kan elk weekend wel een studentje bij ons het steegje uit trekken, die daar weer staat te plassen. Dan denk je bij jezelf, loop gewoon 50 meter verder tot je bij een toilet bent. Je wordt er best moe van.’

In deze tijden van Corona voelt de gemeente zich niet meteen genoodzaakt om extra openbare toiletten toe te voegen, iets waar in de toekomst wel over nagedacht gaat worden.