Marc Overmars is directeur voetbalzaken bij Ajax. Seizoen na seizoen doet hij supporters, spelers en journalisten versteld staan met bijzonder lucratieve deals. Vorig jaar zag hij het geldschip naar Amsterdam varen toen Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt voor een gezamenlijk bedrag van 150 miljoen euro vertrekken, en onlangs nog wist hij de bij Ajax mislukte Lisandro Magallan nog te betrekken in een potentieel wederom lucratieve deal. Hoe doet hij dat toch?

Ajax trok in 2012 Marc Overmars aan als directeur voetbalzaken. Toen hij begon was het eigen vermogen van Ajax verre van geweldig was. Door goed in te kopen en te kijken naar de jeugdopleiding, kon Ajax langzaam de selectie verbeteren. Mike van Damme (1981) is (eind)redacteur van Ajax Life. Volgens Mike beschikt Overmars allereerst over een gigantisch netwerk. ‘Hij heeft bij Ajax de beschikking over scouts die ongeveer de hele wereld bestrijken, daarnaast heeft hij als oud-speler van Ajax, Arsenal en Barcelona veel contacten opgedaan in de voetbalwereld. Hij kent de weg binnen het topvoetbal, weet hoe managers denken, maar ook wat de drijfveren van spelers zijn.’

Karakter

Naast een gigantische lijst met telefoonnummers, beschikt Overmars volgens Mike ook over de juiste karaktereigenschappen die je als directeur voetbalzaken van een club als Ajax nodig hebt. ‘Als je naar Overmars zelf kijkt, denk ik dat vooral zijn eerlijkheid een belangrijke factor is. Hij heeft naar spelers een helder verhaal. maar ook naar voetballers die weg willen. Als iemand een paar jaar iets betekend heeft voor de club, zal Overmars echt niet de hoofdprijs vragen.’

Keihard werken

 De voetbalwereld staat bekend als een harde, ongenadige wereld. Mensen worden vaak en snel ontslagen en iedereen heeft wel een mening. Mike zag, en ziet van dichtbij hoe Overmars te werk gaat. ‘Wat mij altijd opvalt is zijn drive. Hij geniet echt van zijn werk, doet en laat er veel voor. Zo was hij als voetballer al. Hij wist dat hij door zijn kleine postuur iets extra’s moest brengen, trainde thuis extra, liep hard met gewichten in zijn vest, gebruikte de zware ploeg van zijn opa om krachtiger te worden. Dat nadenken over de eigen ontwikkeling zat er dus al vroeg in, die eigenschap heeft hij ook meegenomen in zijn huidige functie. ‘