Uit een enquête van het Trimbos-instituut blijkt dat zestig procent van de ondervraagden te maken heeft met depressieve gedachten sinds de coronacrisis. Niet alleen een depressie, maar ook een burn-out en vermoeidheidsklachten nemen fors toe. Sport en beweging worden steeds vaker genoemd als redmiddelen tegen een depressie. 

Door de onvoorspelbaarheid van het virus is onze complete routine veranderd. De stress die het coronavirus veroorzaakt, heeft voor een stijging van psychische klachten gezorgd onder de Nederlandse gemeenschap. Dit komt bovenop de jaarlijkse 550.00 Nederlanders die te maken krijgen met een depressie. Eén op de vijf volwassenen krijgt later ooit te maken met een depressie. In meer ernstige gevallen kunnen deze klachten leiden tot overgewicht, overmatig gebruik van alcohol en verslavende middelen.

”mijn gedachten moesten echt afgeleid worden”

Voor de coronacrisis ging het met metaalbewerker Micheal (46) een tijdje niet meer zo goed op zijn werk. Uiteindelijk kwam hij door extreme druk op zijn werk thuis te zitten met een burn-out. ‘’Ik moest echt afgeleid worden van mijn werk.’’ Om zijn klachten aan te pakken, ging Micheal intensief sporten. ‘’Ik heb altijd al gesport, maar mijn gedachtes moesten echt afgeleid worden van het werk. Het heeft zeker een paar maanden geduurd voor mijn hoofd helemaal rustig was.’’

onderzoek

Uit diverse studies is gebleken dat regelmatig sporten positief helpt bij de mentale gezondheid. Onderzoekers die meewerkten aan het onderzoeksproject Partners Healthcare Biobank kwamen erachter dat mensen die fysiek actief zijn, minder kans hebben om later een depressie te ontwikkelen. Sporten helpt ook om te ontspannen, vermindert het stressniveau en verbetert de immuniteit van het lichaam. Micheal merkte al na enkele weken een flinke verbetering voor zijn mentale gezondheid. ”Toen het eindelijk zover was, kon ik mijn leven leiden zonder met werk bezig te zijn.’’ Bij zijn nieuwe baan ervaart hij geen stress, maar toch houdt hij het intensief sporten in zijn dagelijkse routine. Het is nodig om de rust in zijn hoofd te bewaren. ‘’Ik kan niet echt zeggen dat sport ontspannend is, maar op het moment ben je alleen met jezelf bezig en vergeet je de rest.’’