Slechts 21,4 % van de capaciteit van de stadions zal in het openingsweekend van de eredivisie bezet zijn, blijkt uit een rondgang langs de clubs. Waar normaal gesproken 131446 mensen passen, zijn er nu maar 28100 supporters welkom bij de thuisspelende clubs. Dat aantal zit onder de grens van 40 % die de KNVB heeft gesteld.

Verdeling kaarten

De thuisspelende clubs verdelen de kaarten onder hun aanhang. Bij Heracles Almelo zijn voorlopig enkel seizoenskaarthouders welkom, vertelt Joris Dieterman. Hij is communicatiemedewerker binnen de club en moest de fans mededelen dat er maximaal 2800 supporters welkom zijn bij de eerste wedstrijden van het seizoen. ‘Er zijn 5600 seizoenskaarthouders en die kunnen zich in fases inschrijven voor de wedstrijden. Zo kan ik garanderen dat ze minimaal een van de eerste drie wedstrijden kunnen bezoeken.’ De stadionbezetting van 23.2 % wordt voorlopig nog niet verhoogd omdat de club denkt dat mensen anders geen afstand kunnen houden.

Gemiste wedstrijd

Bij SC Heerenveen wordt dit weekend slechts 15.2 % van het stadion gevuld. Dat gegeven zorgde ervoor dat supporter Hielke Biemond niet ingeloot is voor de eerste wedstrijd. Het zou de eerste wedstrijd in vier jaar tijd zijn die hij moet missen.

‘De laatste wedstrijd die ik heb gemist was de wedstrijd tegen FC Groningen in oktober 2016. Toen was ik met mijn vader op reis in Argentinië. Naar aanleiding van mijn tweet kreeg ik een kaart aangeboden van een sponsor. Daardoor kan ik er zaterdag toch bij zijn.’

Interactieve tool

Hieronder staat een interactief overzicht waarin je kan zien hoe ‘vol’ de stadions in Nederland gaan zijn in het openingsweekend van de eredivisie.

Oefenwedstrijden

De oefenwedstrijden in aanloop naar het nieuwe seizoen  waren voor Heracles niet alleen belangrijk op het veld maar ook naast het veld. ‘We werkten met tijdvakken om binnen te komen en looproutes richting de catering en toiletten. Soms moesten we mensen erop wijzen om na het halen van een broodje meteen terug te gaan naar hun plek maar voor de rest verliep het prima.’

Friese volkslied

Supporters mogen niet zingen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bij Heerenveen wordt het Friese volkslied niet meer gespeeld. Hielke denkt dat het spontaan ingezet zal worden. ‘ Bij oefenwedstrijden zag ik al dat er gejuicht werd na doelpunten en geschreeuwd naar de scheidsrechter als hij wat over het hoofd zag. Supporters willen hun club toch steunen, als je alleen maar stil op je stoel zit merken ze niet eens dat je er bent.’

 ‘Het voelt als een gek vooruitzicht om er dan niet bij te zijn maar er zijn grotere tragedies in de wereld dan Fortuna uit missen.’

Geen uitsupporters welkom

Volgende week staat Fortuna Sittard- sc Heerenveen op het programma, maar er zijn voorlopig geen uitsupporters toegestaan. Het betekent dat Hielke toch zijn eerste wedstrijd in vier jaar tijd gaat missen.’Het voelt als een gek vooruitzicht om er dan niet bij te zijn maar er zijn grotere tragedies in de wereld dan Fortuna uit missen.’