Nachtbelang is een organisatie dat als doel heeft om de clubs en uitgaansgelegenheden zo snel mogelijk weer open te krijgen na een lange lockdown vanwege Covid-19. De uitgaansorganisatie heeft op 30 juni een protocol naar buiten gebracht waardoor de clubs op 1 oktober 2020 weer open zouden kunnen. Maar is dat wel haalbaar voor de kleinere uitgaansgelegenheden buiten de randstad?

 Volgens het protocol zouden de clubs open mogen op de volgende voorwaarden: er moet een maximumleeftijd tot 35 jaar worden gehanteerd, er mag maar 75% gebruikt worden van de beschikbare zaalcapaciteit en een goedwerkende mechanische ventilatie.

Bas Verberk is raadslid van D66 in Tilburg en woordvoerder over onder andere cultuur. Over het protocol zegt hij het volgende: “Nachtbelang heeft er goed over nagedacht. Maar uiteindelijk is aan het RIVM om te zeggen of het verantwoord is. Ik ben zelf geen wetenschapper, dus ik vind het gevaarlijk om een conclusie te trekken.”Door het dichtgaan van de uitgaansgelegenheden heeft de horeca een klap gekregen die nog steeds voelbaar is. Verberk zegt dat tot de tijd dat er een vaccin is, er steeds de balans opgemaakt moet worden. Verberkt zegt niet dat het niet goed is voor de omzet van de cultuursector. “Stel het aantal besmettingen loopt dan toch op in die doelgroep, moeten de uitgaansgelegenheden toch dicht.”

De cafés in Tilburg

Volgens de eigenaar van Café Bolle, Alex Boonmann, zou het café direct open kunnen als het protocol wordt doorgevoerd door de regering. “Elk café moet een goed ventilatiesysteem hebben voor een vergunning. Het probleem is dat het wetenschappelijk bewezen moet worden.”

De Vos en de Craen is een kleiner café in het centrum van Tilburg. “De feesttenten die tot 4 uur open zijn, zouden de maatregelen die in het protocol staan, aankunnen. Zij hebben daar ruimte voor.” Café de Vos en de Craen moet teveel investeren om iedereen binnen te laten zonder 1.5 meter in een klein zaaltje.

Niels Verdaasdonk

8-9-2020