In de vier maanden tijd dat de sportschool gesloten bleef, maakte de thuisgym zijn opgang. De NOS maakte in juli bekend dat sinds de coronacrisis de verkoop van fitnessartikelen flink is gestegen. Nu het nieuwe sportseizoen aanbreekt, hopen de sportscholen weer op de terugkeer van hun sporters.

Fitnessketen Fit For Free die maar liefst 95 clubs in Nederland heeft, ziet de noodzaak in van alternatieve manieren om nieuwe sporters te trekken. ”We hebben altijd een beperkt online programma gehad met een paar fitnessvideo’s, maar door de coronacrisis zijn we wel flink aan het uitbreiden’’, meldt de persvoorlichter. ‘’Groepen zoals de ouderen die vaak bij ons sporten wisselen nu regelmatig hun training af met online lessen. Op onlinegebied zijn we nog aan het onderzoeken hoe we ook de mensen thuis kunnen bereiken.’’

Brancheorganisatie NL Actief maakte bekend dat zeker één miljoen Nederlanders hun abonnement bij de sportschool hebben opgezegd. De NOS meldde al eerder dat de verkoop van fitnessartikelen op webshop Bol.com flink is gestegen in coronatijd. De verkoop van fitnessartikelen zoals dumbbels verdertigvoudigde dit jaar.

Coronamaatregelen worden goed nageleefd

De sporters die toch naar de clubs komen, moeten zich goed aan de coronamaatregelen houden. Er kan alleen gesport worden met een boeking, douchen is nog niet mogelijk en sommige apparaten mogen niet gebruikt worden. ‘’We merken op het moment dat veel mensen nog even wachten met sporten in onze clubs, maar de sporters hebben echt begrip voor de situatie. Ze snappen dat het noodzakelijk is. Het gebeurt natuurlijk wel eens dat iemand met een buddy wil trainen, of dat iemand zijn handdoek vergeet. Maar we attenderen de mensen altijd op hun gedrag en dat begrijpen ze ook. Grote incidenten hebben we niet gehad.’’

Begin nieuw seizoen

September wordt een spannende tijd voor de sportschool om te kijken of er nieuwe leden bijkomen. ‘’Doordat we pas rond de zomervakantie weer open konden, hebben we op het moment geen duidelijk beeld van de situatie. Rond deze tijd gaan de outdoor sporters weer naar binnen, dus dan zullen we het zeker merken.’’