Naar aanleiding van het vijftienjarig bestaan organiseert belangenorganisatie WOMEN Inc. een online jubileumfestival. De afgelopen vijftien jaar heeft de organisatie zich ingezet voor gelijkheid tussen verschillende genders en sekse.
“Er zijn al goede stappen gezet. Maar er moet ook nog veel gebeuren, daarom gaan wij na vijftien jaar nog steeds door met ons werk om de kloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen”, aldus Suzan Steeman, Coördinator Redactie van WOMEN Inc..  

Steeman: ”Toen minister De Geus in 2003 de uitspraak deed ‘de emancipatie van vrouwen is voltooid’ was de oprichting van WOMEN Inc. in 2004 het tegengeluid.” De missie van de organisatie is sindsdien hetzelfde gebleven. “Anno 2020 is er nog steeds sprake van ongelijkheid. Zo is de gezondheidszorg grotendeels gebaseerd op het mannenlichaam en zijn er meer CEO’s die Peter heten dan CEO’s die vrouw zijn”, vertelt Steeman.

Na jarenlang vrouwen een podium te hebben gegeven om hun verhaal te delen, besloot de organisatie om het over een andere boeg te gooien. “We zijn ons op de specifieke thema’s ‘geld’ en ‘gezondheid’ gaan richten”, vertelt Steeman. Sinds 2013 is de organisatie begonnen met het voeren van verschillende campagnes. Met deze campagnes wordt er aandacht geschonken aan ongelijkheden.

6-puntenplan
De meest recente campagne is het ‘6-puntenplan’. Steeman: “In dit plan staan zes punten op het gebied van gendergelijkheid waarvan we willen dat ze in het regeerakkoord van 2021 worden meegenomen.” Het plan is aangeboden aan de politiek en er is een online petitie gestart voor het publiek.
Steeman: “Nederland is gezakt op de gender equality index van het WEF (World Economic Forum). We zijn er dus op achteruitgegaan in vergelijking met andere landen. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat gendergelijkheid op de politieke agenda staat.”

Tekst gaat hieronder verder

Toekomst
In 2030 hoopt WOMEN Inc. dat vrouwen kunnen rekenen op een arbeidsmarkt met een gelijk speelveld; gezondheidszorg met oog voor man-vrouwverschillen en representatieve media en onderwijs, vrij van stereotypen. “Overall willen we een gendersensitieve overheid die haar beleid aanpast op gelijke kansen voor iedereen”, aldus Steeman.