Er worden constant woningen bijgebouwd in Utrecht, maar het tekort blijft. De Nederlandse regering heeft donderdag bekend gemaakt dat er 290 miljoen euro vrijgemaakt wordt voor de bouw van 51.000 woningen, waarvan Utrecht 21 miljoen ontvangt. Hoe kan het toch dat de woningbouw altijd achterloopt op de vraag?

Volgens Jacqueline Rabius, persvoorlichtster van de gemeente Utrecht, is het meer dan alleen een kwestie van geld. ‘’We hebben natuurlijk te maken met een beperkte ruimte en die beperkte ruimte moet je onderverdelen’’, legt Rabius uit. ‘’Daarnaast heb je allerlei factoren om rekening mee te houden; projectontwikkelaars, de mening van omwonenden en tijdsdrang. Je hebt niet van de een op de andere dag een complete woonwijk uit de grond gestampt.’’

De NVB Bouw vult Rabius aan: ‘’Er moeten nieuwe woningen bijgebouwd worden, maar vaak is er lokaal gezien de capaciteit niet om dat tekort op te vangen.’’

Rabius wijst op de vele lopende projecten: ‘’Er wordt heel veel gebouwd in de stad momenteel, veel projecten krijgen nu vorm.’’ En dat is te zien als je door Utrecht loopt. Wessel van Gemst woont in de wijk Overvecht: ‘’Overal waar je loopt zie je gebouwen in de stijgers staan, voornamelijk in de wijken buiten de binnenstad.’’

Het woningtekort is dus niet zomaar opgelost. Zo zouden er in 2030 volgens marktonderzoekbureau ABF 27.000 woningen te kort zijn in Utrecht. Een lichtpuntje in de duisternis zijn alle lopende woningbouwprojecten, zodat er in de toekomst hopelijk genoeg (betaalbare) woningen te vinden zijn in de domstad.

  • Mijn tour begon op de Kromme Nieuwegracht: dit pand wordt volledig gerenoveerd.