De sinterklaasintocht van 2020 wordt in veel steden afgeblazen, vanwege het nog steeds verspreidende coronavirus. De aftrap zal dit jaar helaas minder worden, denkt Marc Giling, woordvoerder Sint en Pietengilde.

Drie weken lang feest, want Sinterklaas komt met zijn Pieten naar Nederland. Sinds 1888 wordt de sinterklaasintocht in Nederland gevierd. De intocht is de aftrap van dit kinderfeest, maar helaas zal de aftrap dit jaar minder spectaculair worden; volgens Giling wordt het feest daar niet minder leuk van. ‘’Kinderen zullen nog steeds denken dat de pieten door de schoorsteen kruipen en dat er dan eentje net wegspringt voor het raam’’, aldus Giling.

Elburg is de eerste gemeente die de sinterklaasintocht van 14 november heeft afgelast. Zo volgen meer gemeenten: Maastricht, Ermelo, Hellevoetsluis en Gooi en vechtstreek hebben al laten weten het hartverwarmende welkom van de Sint dit jaar niet door te laten gaan zoals we dit normaal gewend zijn.

Geen traditionele intocht

Gooi en Vechtstreek blaast alle grote evenementen af, maar probeert een oplossing te vinden om op een fijnschalige manier toch een intocht te kunnen organiseren. ‘’Het was niet leuk om het besluit te nemen, maar er was helaas geen andere optie; de intocht kan niet doorgaan’’, meldt Pieter Broertjes, voorzitter van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

Daarnaast is het niet alleen jammer voor de kinderen die de Sint nu niet kunnen verwelkomen. ‘’Er zit een hele organisatie achter waar heel veel subsidies, afspraken en heel veel vrijwilligers aan werken, die zelfs maanden tot jaren voorbereiding  hebben getroffen. De grote entree zal missen, maar wij zullen er hoe dan ook iets leuks van maken’’, laat Giling weten. ‘’Ik had graag de Sint willen ontvangen, maar er mochten maar 250 mensen aanwezig zijn en dat vond ik er nog steeds te veel; de veiligheid van mensen gaat voor’’, zegt  Broertjes vastbesloten.

Alternatieven

‘’Kinderen hoeven geen afstand van elkaar te houden, maar de kinderen waar wij het over hebben zijn te jong om zonder begeleiding in grote groepen rond te dwalen. Er zijn volwassenen nodig en voor deze volwassenen komen er te veel maatregelen bij kijken om het corona-proof te houden en om alles te organiseren’’, aldus de woordvoerder van de Sint en Pietengilde.

Online, in groepjes of deur aan deur. Veel gemeenten denken nog na over verschillende alternatieven voor de intocht. De intocht is al jaren live te volgen, met deze reden gaan er ideeën rondom de intocht online te maken terwijl er bij de echte intocht geen publiek is. Ook gaan er ideeën rondom het in een theater te doen waar grotendeels alleen kinderen naar binnen mogen. Gilling laat nog weten: ‘’Het zal in mijn ogen voor de kinderen niet veel uitmaken hoe de intocht gevierd wordt. Bij de leeftijdscatogorie waar wij het over hebben gaat het vooral om de fantasie van het hele feest die bij de kinderen in gedachten altijd bij is.’’