De strijd in de Tour de France is nog lang niet gestreden. Met nog anderhalve week te gaan voor de eindstreep in Parijs is de Sloveense wielrenner Primoz Roglic van Team Jumbo-Visma leider in het algemeen klassement, op 21 seconden gevolgd door de Colombiaan Egan Bernal van INEOS Grenadiers.

Team Jumbo-Visma heeft een duidelijk doel: met de gele trui op het podium staan in Parijs. Primoz Roglic is sinds afgelopen zondag de nieuwe geletruidrager. ‘’Ik denk dat het voor Jumbo-Visma weinig verschil uitmaakt of ze nu het geel hebben of niet. Publicitair gezien is de gele trui natuurlijk een meerwaarde voor de ploeg, maar ik zie het niet als een extra last’’, vertelt wielerjournalist Niels Bastiaens (Wielerflits).

Roglic lijkt vooralsnog de favoriet, al denkt Bastiaens daar anders over: ‘’Roglic moet het in de Tour nog altijd waarmaken. Vorig jaar verloor hij al de Ronde van Italië doordat hij té vroeg in topvorm was en ik sluit niet uit dat hij in de slotweek van de Tour weer een dreun krijgt. Anderzijds is hij wat meer ervaren en heeft hij het sterkste blok rondom zich.’’

Ineos dit jaar niet dominant

Van 2015 tot 2019 was INEOS Grenadiers met vijf eindzeges zeer dominant in de Tour de France met vijf eindzeges: drie keer Chris Froome (2015 tot en met 2017), één keer Geraint Thomas (2018) en vorig jaar Egan Bernal.

‘’INEOS-Grenadiers is als ploeg dit jaar niet heel dominant en dat zal de komende weken ook niet veranderen. Team Jumbo-Visma koerst daarentegen heel energiek. Alsof ze de afgelopen week het geel al in hun bezit hadden, merkte wielrenner Remco Evenepoel op. Tony Martin, Robert Gesink en Wout van Aert moeten elke dag vol aan de bak en dat zal nu niet anders zijn’’, aldus Bastiaens

Vormcurve Bernal

Ondanks de achterstand van Bernal ziet Bastiaens nog wel kansen voor Ineos om de gele trui te winnen: ‘’Het wordt voor Ineos rekenen op de stijgende vormcurve van kopman Egan Bernal. Als hij die curve doortrekt en zijn topniveau terugvindt in week drie, dan is de kans groot dat hij als winnaar in Parijs staat. Bovendien heeft Roglic met zijn afwachtende koershouding zijn huidige topvorm nog niet benut, waardoor de achterstand van Bernal momenteel nog redelijk klein is.’’