Afgelopen weekend maakte Shona Shukrula (29) haar debuut in het Jan Louwens stadion als vierde official. Een primeur in het betaalde voetbal.

Door Lotte Zoet

Shukrula, in het dagelijkse leven Officier van Justitie, voetbalde sinds haar jeugd bij de Alkmaarse club AFC. ‘’In 2009 werd aan mij gevraagd of ik voor de KNVB wilde fluiten. Ik zei ja en vervolgens mocht ik op cursus. Zeven dagen lang leer je alle spelregels kennen, zwaar is de cursus niet. Iedereen zou het kunnen doen.’’ In 2016 werd zij al op de internationale vrouwenlijst voor scheidsrechters van de FIFA gezet.

Opleiding

De KNVB biedt opleidingen tot scheidsrechter aan voor iedereen boven de veertien jaar. De opleiding bestaat uit vier cursusdagen en vier oefenwedstrijden bij de eigen club. Elk jaar moet je je promoveren, de weg naar de top is lang. Shukrula is de enige vrouw op de cursus, maar verschil tussen man en vrouw wordt er niet gemaakt. ‘’Ik zou dat ook heel raar vinden, iedereen staat daar voor hetzelfde doel. Ik fluit ook in een mannen wereld. Ik merk wel verschil tussen het mannen en vrouwen voetbal. Bij mannen gaat alles sneller en ook is de communicatie naar de scheidsrechter anders dan bij vrouwen.’’

Afgelopen weekend was een droom die uitkwam voor de official en het smaakt naar meer. ‘’Iedereen was super positief, de wedstrijd ging goed en ik kijk er met een heel goed gevoel op terug. Mijn grote droom is om de keuken kampioen divisie te fluiten. Ik hoop dat ik dit binnen twee jaar kan bereiken.’’