Niels Verdaasdonk

De afgelopen halve eeuw is twee derde van de dierenpopulatie afgenomen. In Nederland gaat het ook niet goed. Niet met de katten of de honden, maar met de vlinders. De laatste jaren is het aantal vlindersoorten gekrompen.

 Niels Verdaasdonk

11-9-2020

Chris van Swaay is ecoloog en werkt als senior projectmanager bij De Vlinderstichting. “Er zijn verschillende redenen waarom de vlindersoorten zo sterk zijn afgenomen. De eerste reden is ontginning. Door het droogleggen van grond heeft een vlinder geen leefgebied meer. Daarna kwam in 1950 de grote industriële landbouw die ervoor heeft gezorgd dat soorten uitstierven. De laatste reden is het kappen van bossen voor woonwijken.”

Chris zegt dat het goed kan zijn voor toerisme als er veel vlinders zijn, of tenminste, als er veel natuur is. “Een pannenkoekenhuis dat naast een bos ligt, doet het natuurlijk veel beter dan een pannenkoekenhuis dat dat niet heeft.”

 Goed nieuws

Er is gelukkig positief nieuws. De laatste jaren zijn er soorten bijgekomen. “In natuurbeheer wordt er meer rekening gehouden met de vlinders. Bijvoorbeeld door Prorail en TenneT. Daarnaast helpt klimaatverandering ook mee, gek genoeg. Het wordt warmer, dus er komen meer vlinders naar Nederland toe.”