Hoewel de levensverwachting voor 2020, van de Nederlandse bevolking, nog niet bekend is, zal de coronacrisis daar hoogstwaarschijnlijk veel invloed op hebben. Op dit moment is de gemiddelde leeftijd van mannen 80 jaar en voor vrouwen 83 jaar. 

Vòòr de coronacrisis zal volgens het CBS ,in het jaar 2020, het aantal sterfgevallen 154 000 zijn. Jan Latten, hoogleraar demografie en werkzaam bij Het CBS, verwacht geen stijging in de levensverwachting van de Nederlandse bevolking. ´´Door de coronacrisis zal er een negatieve verandering plaatsvinden, op de levensverwachting van de bevolking´´, vertelt hij in een artikel tegen het Parool.

Volgens Lenny Stoeldraijer, demografischonderzoeker van het CBS, zal de corona-crisis zeker invloed hebben op het aantal sterfgevallen in Nederland. ´´De levensverwachting verandert elk jaar. Door medische veranderingen en verbeteringen worden we elk jaar ouder en zijn er ook minder sterfgevallen. Maar een pandemie zoals corona is nooit te voorspellen. Wanneer een pandemie het leven eist van een bevolkingsgroep, zal het aantal sterfgevallen stijgen en de levensverwachting van dat jaar dalen´´, beaamt ook Stoeldraijer.

Baby´s die in 2019 geboren worden, zullen volgens Stoeldraijer wel een hoge levensverwachting krijgen. Ze verwacht dat tegen die tijd de medische wereld nog meer kennis heeft en pandemieën onder controle kunnen houden. ´´Desalniettemin is het moeilijk om de levensverwachting in te schatten per jaar. Een volksziekte zoals corona is altijd onaangekondigd´´.