11-9-2020

Volgende week start Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) met een pilot, waarbij het ziekenhuis badges verplicht aan bezoekers van patiënten. Dit is nodig omdat bezoekers steeds vaker agressief worden op de verpleegkundige afdelingen. Daar mag maar één bezoeker per patiënt komen en bij andere afdelingen is dit aantal meer dan één.

Bezoekers die niet naar binnen mogen, worden steeds vaker agressief. De verpleegkundigen en medewerkers zijn het slachtoffer van dit agressief gedrag. Verbaal worden zij overrompeld. ‘’We hebben natuurlijk ook veel regels nu, maar daar moeten wij ons gewoon aan houden. In de loop van de coronacrisis volgde iedereen heel goed alle nieuwe richtlijnen op en dat zwakte steeds meer af’’, vertelt Wim Pleunis, woordvoerder van ETZ.

Eén badge per persoon

Bij de toegang van de verpleegafdeling wordt een barrière geplaatst van balies. Daar komen stewards te staan om iedereen in de gaten te houden en de badges uit te delen. Bij aankomst moet je je gegevens doorgeven en krijg je een badge. Later mag je de badge eventueel doorgeven aan een familielid. ‘’Bezoekers mogen echt maar één badge krijgen, anders krijg je te veel mensen in het ziekenhuis. Er zijn natuurlijk mensen die badges vragen aan anderen om toch binnen te komen. Maar ik denk dat er in praktijk geen fraude wordt gepleegd. Dit is een goede preventieve werkwijze’’, aldus Pleunis.

Makkelijker voor bezoekers

Over een week begint de pilot in het ziekenhuis. Woordvoerder Pleunis denkt dat met deze pilot bezoekers en patiënten zelf kunnen zien dat er nog steeds een bezoekersregeling is. ‘’Bezoekers kunnen zich makkelijker aan de richtlijnen houden als de badges er zijn. Als er geen barrière is, loop je zo de verpleegafdeling in. Hiermee maken we het zichtbaar.’’

Sara Brouwers