EINDHOVEN – Doelman Jeroen Zoet vertrekt bij PSV en gaat zijn heil zoeken bij Spezia Calcio in Italië. De Eindhovense club ontvangt een transfersom van zeker anderhalf miljoen euro voor de geboren Veendammer. Zoet speelde 260 officiële wedstrijden voor de Eindhovenaren en hield daarin 102 keer de nul.

Volgens PSV-watcher Rik Elfrink (Eindhovens Dagblad) doet de 29-jarige doelman er goed aan om PSV achter zich te laten: ‘’Het perspectief op speeltijd voor Zoet was beperkt en het zou niet verstandig zijn geweest als hij als tweede of zelfs derde keeper bij PSV bleef.’’

Verslaggever Paul Post (Omroep Brabant) vindt het ook goed dat de doelman vertrekt uit Eindhoven: ‘’Zoet heeft goede jaren achter de rug, maar vorig jaar kwam de sleet erin. Misschien is hij te lang gebleven. Het is goed dat hij nu in een andere competitie verdergaat.’’

Afgelopen zomer keerde Zoet terug na zijn korte verhuurperiode bij FC Utrecht. Toen duidelijk werd dat PSV de Zwitserse doelman Yvon Mvogo op huurbasis van RB Leipzig binnenhaalde, besloot hij om definitief te vertrekken.

Een absolute clubman

Zowel Elfrink als Post vindt dat PSV met Jeroen Zoet een echte clubman kwijtraakt: ‘’Als je terugkijkt naar zijn 14 jaar bij PSV dan heeft Jeroen Zoet een prachtige periode meegemaakt. Hij heeft zich altijd geafficheerd als een echte PSV’er en is zichzelf gebleven tijdens successen en mindere tijden. Voor hem zal de deur zeker altijd open staan in het Philips Stadion en ik denk ook dat er nog een net afscheid zal volgen’’, geeft Elfrink aan.

‘’Een ware clubman is Jeroen Zoet zeker, al is dat relatief. Hij is lang bij PSV gebleven, maar hij kreeg daar een goed salaris voor. De absolute topaanbieding die je niet kan of wil weigeren bleef uit. Zijn loyaliteit aan PSV bestaat, maar die is ook door de omstandigheden ingegeven’’, vindt Post.

Of Zoet zijn oude vorm weer terugvindt in Italië is nog altijd de vraag. Rik Elfrink sluit dit niet uit: ‘’Als Zoet de slechte periode van 2019 van zich afschudt, dan zal hij zeker slagen in Italië. Of hem dat lukt? Topsporters hebben soms mindere periodes. Ik denk dat hij voldoende ervaring en weerstand heeft opgebouwd om weer een hoger niveau te halen.’’

Via verhuur aan RKC Waalwijk naar eerste keeper bij PSV

Via BV Veendam kwam Zoet in 2006 in de jeugdopleiding van PSV terecht. In de jeugd van de Eindhovenaren was hij doelman in de B1, A1 en Jong PSV. Halverwege het seizoen 2008-2009 tekende Zoet zijn eerste profcontract dat hem tot 2012 aan de club verbond. Hij werd door Huub Stevens als vierde keeper aan de selectie toegevoegd.

Na een verhuurperiode van twee seizoenen aan RKC Waalwijk werd Zoet in het seizoen 2013-2014 door Phillip Cocu gepromoveerd tot eerste keeper ten opzichte van de Poolse doelman Przemysław Tytoń. Zoet maakte zijn officiële debuut op 30 juli 2013 in de wedstrijd tegen SV Zulte Waregem in de voorronde van de UEFA Champions League. Op 23 augustus 2013 verlengde hij zijn contract.

Zoet was van het seizoen 2013-2014 tot het seizoen 2018-2019 een vaste waarde bij PSV. In die periode werd hij drie keer landskampioen en won hij twee keer de Johan Cruijff Schaal. In het seizoen 2015-2016 behaalde Zoet de achtste finale van de UEFA Champions League. Atletico Madrid was na strafschoppen te sterk nadat PSV, mede dankzij de doelman, de Spanjaarden over twee wedstrijden op 0-0 hield.

Dubieus eigen doelpunt tegen Feyenoord

Op 26 februari 2017 speelde PSV een uitwedstrijd in De Kuip tegen de latere kampioen Feyenoord. Bij een stand van 1-1 in de 82e minuut redde Zoet op een kopbal van Jan-Arie van der Heijden. Toen de bal op de lijn stillag, trok hij deze naar zich toe om zo op te kunnen staan en het spel te hervatten.

Door de aanwezigheid van doellijntechnologie in De Kuip kreeg scheidsrechter Bas Nijhuis een melding op zijn horloge dat de bal volledig de doellijn zou zijn gepasseerd. Hierdoor kende Nijhuis een doelpunt toe waarna de Rotterdammers uiteindelijk met 2-1 wonnen. Achteraf werd dit doelpunt opgeschreven als een eigen doelpunt van Jeroen Zoet.

Basisplek kwijt onder Mark van Bommel en verhuur aan FC Utrecht

Halverwege vorig seizoen werd Zoet onder Mark van Bommel gepasseerd ten faveure van de Duitse doelman Lars Unnerstall. Voordat hij gepasseerd werd, was er onder de PSV-aanhang veel kritiek op zijn prestaties: ‘’Zoet heeft een mager 2019 gehad. Dan komt er automatisch kritiek. Niet dat hij te vaak opzichtig blunderde, dat zeker niet. Er vielen gewoon teveel doelpunten’’, zegt Rik Elfrink.

Vlak voor de winterstop werd Ernest Faber interim-trainer nadat Mark van Bommel ontslagen werd. Ook Faber leek in eerste instantie de voorkeur aan Unnerstall te geven. Echter gaf hij aan dat Zoet nog een kans zou krijgen. Uiteindelijk werd Zoet op eigen verzoek verhuurd aan FC Utrecht, zodat hij zich in de kijker kon spelen voor het EK 2020, dat nu is uitgesteld naar volgende zomer.

Door de uitbraak van het coronavirus speelde Zoet slechts 10 wedstrijden voor de club uit de Domstad. Hierdoor werd de finale van de KNVB Beker niet gespeeld, waarin FC Utrecht het zou hebben opgenomen tegen Feyenoord. ‘’Bij FC Utrecht herstelde Zoet zich alweer van zijn slechte vorm en met die club had hij de kans om een bekerfinale te spelen. Daarin had hij van grote waarde kunnen zijn’’, zo concludeert Elfrink.