Vandaag is het alweer negentien jaar geleden, maar nog altijd vinden middelbare school studenten niks in hun schoolboeken terug over 11 september 2001, de dag dat twee gekaapte vliegtuigen de Twin Towers invlogen. Het gevolg: meer dan 3000 doden en ruim 6000 gewonden.

Lars Spijkers, 11 september 2020 NIEUWSREDACTIE

De kennis van jonge studenten over deze extreme aanslag is niet groot. Ze weten van de grote aanslag, maar als je verdere informatie aan hun vraagt lopen ze vast. Als je jongeren verder vraagt over 9/11 lopen ze vast.

Gemiste kans

Peter Jan Korreman, geschiedenis docent op de middelbare school Cambreur college, spreekt van een ‘gemiste kans’. De geschiedenisschoolboeken die deze school en vele andere scholen gebruiken bevatten weinig tot geen stof over de beruchte aanslag 9/11. ‘In de boeken die wij hanteren wordt er helemaal niks gezegd over de aanslag op 9/11, wat ik zeer betreur. Ik neem een keer per jaar de tijd om het hier over te hebben met mijn klas, dan bespreek ik verschillende complottheorieën en hoor ik meningen van de leerlingen aan. Ik merk dat de leerlingen dit erg interessant vinden en hier toch stiekem meer over te weten willen komen.’

Kennis

Leerlingen vinden het zelf ook ‘erg jammer’ dat ze weinig tot geen les krijgen over 9/11. ‘Onze klas heeft een keer gevraagd of onze docent wat kon vertellen over 9/11. Dat wilde hij gelukkig graag doen, maar dat bleef helaas maar bij een les, omdat we anders in de knoop kwamen met ons reguliere geschiedenis programma’, vertelt 5 havo leerling Rik.

Malmberg

Schoolboekenleverancier Malmberg ziet zich niet genoodzaakt om de boeken acuut aan te passen. ‘Er is vandaag de dag nog veel onduidelijk wat er die dag precies is gebeurd, als schoolboekenleverancier willen we ons alleen op feiten richten. Verder sluiten we niet dat dat in de toekomst kan veranderen.’

Vandaag worden de slachtoffers voor de achttiende keer herdacht.

Heb jij ooit les gehad over 9/11?