Deze week is nog een rapport uit gekomen dat de CO2 uitstoot op lange termijn aan het stijgen is. In dit proces speelt de biodiversiteit een belangrijke rol. Maar zijn mensen zichzelf wel bewust van de waarde van biodiversiteit? Het Najaar evenement in Goirle probeert dit duidelijk te maken aan de gemiddelde Nederlander.

Bij het Najaar evenement zijn vooral veel vormen van biodiversiteit. Bijvoorbeeld vele soorten planten en daarbij ook dieren die bijdragen aan de natuur. En er wordt voorlichting gegeven over biodiversiteit en waarom het zo belangrijk is. Ik sprak met Nel van Aggelen, mede organisator van dit evenement en voorzitter stichting biodiversiteit Goirle, Anjo Roorda.

Kritische noot

René Eversteijn is ecoloog en kijkt kritisch tegen dit soort evenementen. ‘Het is goed dat dit soort organisaties mensen bewuster willen maken van biodiversiteit, maar of het dan bijblijft bij mensen is een andere vraag.’ Zelf vindt René dat de natuur en het klimaat te vaak negatief in het nieuws komen. ‘Als mensen vaker positieve berichten in de media lezen over het klimaat zullen ze ook bewuster worden van biodiversiteit op een positieve manier.’

Wat doet biodiversiteit?

Biodiversiteit draagt mee aan een stabiel klimaat. Het omvat alle dier- en plantensoorten met ook diverse ecosystemen. Ecosystemen helpen ook bij de afbraak van dieren en planten, waterzuivering en de bestuiving van planten.

Thorbenmallens